Особливості застосування поліцейських заходів примусу - Дмитренко, А. О.; Dmytrenko, A. O. (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 28-31, 2025)
У статті досліджуються особливості застосування поліцейських заходів примусу, їх правові підстави, межі та принципи використання. Розглянуто основні аспекти застосування примусових заходів правоохоронними органами з метою забезпечення громадської безпеки, дотримання правопорядку та протидії правопорушенням. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регулює застосування таких заходів, зокрема положення Конституції України, законодавства про Національну поліцію, міжнародних стандартів і практик. Особливу увагу приділено принципам пропорційності, законності, необхідності та недискримінації, які є основоположними при застосуванні примусових заходів. Визначено різновиди поліцейського примусу, зокрема фізичний вплив, спеціальні засоби та вогнепальну зброю, та їх правомірне використання відповідно до законодавчих норм. Проаналізовано практичні аспекти застосування примусу, включаючи ситуаційний контекст, загрози для життя та здоров'я громадян і поліцейських, а також необхідність мінімізації негативних наслідків. Розглянуто проблеми, що виникають у процесі реалізації примусових заходів, включаючи можливі порушення прав людини, недостатню правову обізнаність населення та необхідність підвищення кваліфікації поліцейських. Визначено шляхи вдосконалення правового регулювання та практики застосування поліцейського примусу з метою забезпечення ефективної роботи правоохоронних органів та захисту прав і свобод громадян.

The article explores the peculiarities of applying police coercive measures, their legal grounds, limits, and principles of use. It examines the key aspects of the enforcement of coercive measures by law enforcement agencies to ensure public safety, maintain law and order, and prevent offenses. The regulatory framework governing such measures is analyzed, including the provisions of the Constitution of Ukraine, legislation on the National Police, and international standards and practices. Particular attention is given to the principles of proportionality, legality, necessity, and non- discrimination, which are fundamental when applying coercive measures. The types of police coercion, including physical force, special means, and firearms, as well as their lawful use in accordance with legislative norms, are identified. Practical aspects of coercion application are analyzed, including situational context, threats to the lives and health of citizens and police officers, and the necessity of minimizing negative consequences. The challenges encountered in the implementation of coercive measures are considered, including possible human rights violations, insufficient legal awareness among the population, and the need to improve police training. The article outlines ways to enhance legal regulations and practices of police coercion to ensure the effective functioning of law enforcement agencies and the protection of citizens' rights and freedoms.
Keywords: Україна; Національна поліція України; поліцейські заходи примусу; правове регулювання; громадська безпека; законність; пропорційність; необхідність; права людини; правоохоронні органи; спеціальні засоби; вогнепальна зброя; Ukraine; National Police of Ukraine; police coercive measures; legal regulation; public safety; legality; proportionality; necessity; human rights; law enforcement agencies; special means; firearms