Personal factors of risk behavior of modern youth - Sokurenko, V. V.; Сокуренко, В. В.; Burdin, M. Yu.; Бурдін, М. Ю.; Paida, Yu. Yu.; Пайда, Ю. Ю.; Valerii Sokurenko; Mykhailo Burdin (Science and Education. - 2017. - № 11. - С. 165-171, 2017)
Стаття присвячена дослідженню впливу особистісних факторів на прояви ризикової поведінки особистості. Ризикова поведінка зазвичай пов’язана з викликом особистості та небезпекою. Об’єктивна оцінка ризику та ступеня ризику при виконанні відповідних завдань, прояв схильності до ризикованої поведінки є надзвичайно важливими для безпеки особистості в різних життєвих ситуаціях. Особливо це стосується молодих людей, тому що їх потреба у ризику зростає завдяки пошуку пригод, цікавих подій, інтенсивних емоцій і, відповідно, внутрішньої готовності ризикувати на різних рівнях (фізичному, соціальному, правовому) для набуття досвіду через реалізацію таких дій. У статті описано емоційні, когнітивні та вольові компоненти в структурі ризикованої поведінки. Подано вичерпний опис сучасних досліджень ризикованої поведінки та ризику. На підставі результатів емпіричного дослідження (порівняльного та кореляційного аналізу) досліджено особистісні фактори, що сприяють формуванню ризикованої поведінки сучасної молоді. Особистісні фактори, пов’язані з формуванням ризикованої поведінки у студентської молоді, – це маскулінність, комунікабельність, реакційна агресія, впевненість у собі та сором’язливість. За результатами дослідження студенти мають низький рівень самоконтролю, що може спровокувати виникнення ризикових дій, оскільки це пов’язано з неможливістю протистояти обставинам, відсутністю тенденцій пошуку причин дій та результатів у собі.

The paper deals with the influence of personal factors on manifestations of risk behavior in young people. Risk behavior is usually associated with personality challenge and danger. Objective assessment of risk and its degree in the performance of appropriate tasks, the manifestation of predisposition to risk behavior is extremely important for the safety of the personality in a variety of life situations. This is especially true for young people, because their risk appetite arises through the search for adventures, interesting events, intense emotions and, accordingly, the internal readiness to take risks at different levels (physical, social, legal) for acquiring experience through the realization of risk actions. The article describes emotional, cognitive and volitional components in the structure of risk behavior. Based on the results of the conducted empirical research (comparative and correlation analysis), the following personal factors contributing to the formation of risk behavior of modern youth have been found: masculinity, sociability, reactive aggression, self-confidence and shyness. According to the results of the study, students have a low level of self-control, which can provoke the emergence of risk actions, because it involves the inability to resist circumstances, the lack of trends of searching for causes of actions and results in themselves.

Статья посвящена исследованию влияния личностных факторов на проявления рискованного поведения личности. Рискованное поведение обычно связано с вызовом личности и опасностью. Объективная оценка риска и степени риска при выполнении соответствующих задач, проявление склонности к рискованному поведению чрезвычайно важны для безопасности личности в различных жизненных ситуациях. Особенно это касается молодых людей, потому что их потребность в риске растет благодаря поиску приключений, интересных событий, интенсивных эмоций и, соответственно, внутренней готовности рисковать на различных уровнях (физическом, социальном, правовом) для приобретения опыта через реализацию таких действий. В статье описано эмоциональные, когнитивные и волевые компоненты в структуре рискованного поведения. Подано исчерпывающее описание современных исследований рискованного поведения и риска. На основании результатов эмпирического исследования (сравнительного и корреляционного анализа) исследованы личностные факторы, способствующие формированию рискованного поведения современной молодежи. Личностные факторы, связанные с формированием рискованного поведения в студенческой молодежи - это маскулинность, коммуникабельность, реакционная агрессия, уверенность в себе и застенчивость. По результатам исследования студенты имеют низкий уровень самоконтроля, что может спровоцировать возникновение рисковых действий, поскольку это связано с невозможностью противостоять обстоятельствам, отсутствием тенденций поиска причин действий и результатов в себе.
Особистісні чинники ризикової поведінки сучасної молоді
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; молодь; ризик; ризикованість; поведінка ризику; схильність до ризику; готовність до ризику; потреба у переживаннях; самоконтроль; youth; risk; risk appetite; risk behavior; predisposition to risk; readiness for risk; need for feelings; selfcontrol; риск; рискованность; поведение риска; склонность к риску; готовность к риску; потребность в переживаниях; publikatsii u WoS