Logistical component of sustainable development of regions in the context of decentralization processes: Ukranian case - Onyshchenko, O.; Yudenko, Ye. V.; Юденко, Є. В.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5122-726X; Levytska, I.; Rarok, O.; Pokotylska, N.; Korbutiak, A. (Independent journal of management & production. – 2020. – Vol. 11, № 9. – P. 2250-2274, 2020)
Мета дослідження – розкрити логістичну складову сталого розвитку регіонів в контексті реформи децентралізації в Україні. Показано роль логістики у забезпеченні збалансованого розвитку регіонів та об’єднаних територіальних громад для отримання ними конкурентних переваг. Проаналізовано динаміку індексу ефективності логістики (LEI) України в порівнянні з деякими іншими країнами та динаміку складових LPI в Україні за період 2007-2018 рр. Виявлено низку проблем, що зумовлюють низький рівень логістики в Україні та запропоновано шляхи вдосконалення логістичної діяльності регіонів. Розроблено систему управління матеріально-технічною діяльністю об’єднаних територіальних громад, яка є вихідною для організації системи управління соціальним розвитком. Система являє собою багатокомпонентну структуру, яка об'єднує об'єкти, завдання, методи і прийоми управління, оціночні показники та показники. Він має охоплювати підприємства виробничої та невиробничої сфери, об’єкти інфраструктури, організації та установи, взаємопов’язані в процесі прийняття рішень щодо напрямів і способів використання елементів ресурсопотоку регіону та спрямовані на оптимізацію потокових процесів на основі оцінка та мінімізація логістичних витрат.

The aim of the study is to reveal the logistical component of sustainable development of regions in the context of decentralization reform in Ukraine. The role of logistics in ensuring the balanced development of regions and united territorial communities to gain their competitive advantages is shown. The dynamics of the Logistics Efficiency Index (LEI) of Ukraine in comparison with some other countries and the dynamics of the components of LPI in Ukraine for the period 2007-2018 are analysed. A number of problems that cause a low level of logistics in Ukraine have been identified and ways to improve the logistics activities of the regions have been proposed. A system for managing the logistics activities of the united territorial communities has been developed, which is the starting point for the organization of the social development management system. The system is a multi-component structure that combines objects, tasks, management methods and techniques, evaluation indicators and indicators. It should cover enterprises of production and non-production spheres, infrastructure facilities, organizations and institutions, interconnected in the decision-making process on the directions and ways of using elements of resource flow in the region and aimed at through optimization of flow processes based on estimating and minimizing logistics costs.

Цель исследования - раскрыть логистическую составляющую устойчивого развития регионов в условиях реформы децентрализации в Украине. Показана роль логистики в обеспечении сбалансированного развития регионов и объединенных территориальных громад для получения их конкурентных преимуществ. Проанализирована динамика Индекса эффективности логистики (LEI) Украины в сравнении с некоторыми другими странами и динамика компонентов LPI в Украине за период 2007-2018 гг. Выявлен ряд проблем, которые вызывают низкий уровень логистики в Украине и предложены пути улучшения логистической деятельности регионов. Разработана система управления логистической деятельностью объединенных территориальных громад, которая является отправной точкой для организации системы управления социальным развитием. Система представляет собой многокомпонентную структуру, объединяющую объекты, задачи, методы и приемы управления, оценочные показатели и индикаторы. Она должна охватывать предприятия производственной и непроизводственной сфер, объекты инфраструктуры, организации и учреждения, взаимосвязанные в процессе принятия решений о направлениях и способах использования элементов ресурсопотока в регионе и направленные на сквозную оптимизацию подвижных процессов на основе оценка и минимизация логистических затрат.
Logistical component of sustainable development of regions in the context of decentralization processes: Ukranian case / Oksana Onyshchenko, Yevhen Yudenko, Inna Levytska and etc. // Independent journal of management & production (IJM&P). – 2020. – Vol. 11, № 9, Special Edition (Baltic States), (November). – P. 2250-2274. – DOI: 10.14807/ijmp.v11i9.1423.
Keywords: Економіка. Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономика. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; publikatsii u WoS; Україна. Ukraine. Украина; decentralization; united territorial communities; region; sustainable development; logistics; децентралізація; об’єднані територіальні громади; регіон; сталий розвиток; логістика; децентрализация; объединенные территориальные громады; область; устойчивое развитие; логистика