Методика розслідування умисних вбивств, вчинених способом, небезпечним для життя багатьох осіб : автореф. дис. - Невгад, В. В.; Nevhad, V. V. (Харків, 2019)
У дисертації розроблено окрему криміналістичну методику розслідування умисних вбивств, вчинених способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Визначено поняття криміналістичної характеристики даної групи вбивств. Встановлено та класифіковано їх типові способи, сліди, обстановку та знаряддя. Наведено рекомендації щодо особливостей початку кримінального провадження за фактом умисного вбивства, вчиненого способом, небезпечним для життя багатьох осіб, а також перелік обставин, що підлягають з’ясуванню. Удосконалено положення щодо організації та проведення типових тактичних операцій під час досудового розслідування зазначеної категорії злочинів. Розроблено науково-практичні рекомендації щодо організації та проведення огляду місця події. Сформульовано теоретичні та практичні рекомендації з організації та проведення слідчого експерименту. Дістали подальшого розвитку наукові положення щодо предмета і тактики допиту потерпілого, підозрюваного і свідків під час розслідування вбивств, учинених способом, небезпечним для багатьох осіб. Здійснена систематизація судових експертиз, що призначаються під час розслідування зазначеної категорії злочинів, перелік їх завдань, рекомендації щодо підготовки об’єктів і оцінювання результатів.

The author of the dissertation has accomplished theoretical generalization and has provided a new solution of the scientific problem, which is revealed in the development of a separate forensic methodology for investigating intentional homicides committed in a manner dangerous to the lives of many individuals. The author has improved the provisions regarding the organization and conduction of typical tactical operations during the pre-trial investigation of this crime category. The author has developed scientific and practical recommendations on the organization and tactics of conducting an overview of the crime scene, the inspection of a corpse, interrogation of victims, witnesses and suspects, and the investigative experiment. The author has determined and analyzed the forms of using special knowledge while investigating intentional homicides committed in a manner dangerous to the lives of many individuals. The author has accomplished the systematization of forensic examinations appointed for this category of criminal proceedings, the list of their tasks, recommendations for the preparation of objects and evaluation of the results. In particular, the author has studied forensic examination of corpses and vivid personalities, immunological and cytological researches, molecular and genetic examination, forensic and medical examination according to the results of the investigative experiment, forensic and psychiatric examination, explosive examination, examination of weapons and traces and circumstances of their usage, fingerprinting, trace behind tracks of shoes, vehicles and portrait examinations.

В диссертации разработана частная криминалистическая методика расследования умышленных убийств, совершенных способом, опасным для жизни многих лиц. Определено понятие криминалистической характеристики данной группы убийств. Классифицированы типичные способы их подготовки, совершения и сокрытия, следы, обстановка и орудия. Приведены рекомендации для следователей относительно начала уголовного производства, а также перечень обстоятельств, подлежащих выяснению. Усовершенствованы положения по организации и проведению тактических операций при расследовании указанных преступлений. Разработаны научно-практические рекомендации относительно организационных и тактических особенностей проведения осмотра места происшествия. Сформулированы теоретические и практические рекомендации по организации и проведению следственного эксперимента. Получили дальнейшее развитие научные положения о предмете и тактике допроса потерпевшего, подозреваемого и свидетелей при расследовании убийств, совершенных способом, опасным для жизни многих лиц. Систематизированы судебные экспертизы, назначаемые при расследовании данной категории преступлений. Уточнёны их задачи, рекомендации по подготовке объектов и оценке результатов.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Methodology of Investigating Intentional Homicides Committed in a Manner Dangerous to the Lives of Many Individuals
Невгад, В. В. Методика розслідування умисних вбивств, вчинених способом, небезпечним для життя багатьох осіб : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / В. В. Невгад; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 22 с.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.09; Україна. Ukraine. Украина; криміналістична методика; криминалистическая методика; criminalistic methods; кримінальне провадження; уголовное производство; criminal proceedings; криміналістична характеристика; криминалистическая характеристика; criminalistic characteristics; умисне вбивство; умышленное убийство; intentional homicide; розслідування вбивств; расследование убийств; investigation of murders