Обов’язкова ознака злочинності, що посягає на державний суверенітет і територіальну цілісність України - Носач, А. В.; Nosach, A. V. (Право і суспільство. – 2019. – № 3. – С. 50-56, 2019)
Статтю присвячено аналізу загроз державному суверенітету і територіальній цілісності України з кримінологічного погляду на проблему загроз як характерну ознаку окремого різновиду злочинності, що детермінує посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність України. Аналізується зміст таких загроз, як територіальні претензії з боку інших держав світу, глобалізація світових відносин і зосередження важелів впливу на світові процеси в руках окремих осіб або груп, прояв сепаратизму та намагання автономізації за етнічною ознакою окремих регіонів України. Визначається їх першочергове значення для детермінації злочинності, що посягає на державний суверенітет і територіальну цілісність України.

The article is devoted to the analysis of existing threats against state’s sovereignty and territorial integrity of Ukraine. The criminological approach to the problem of threats is considered as a characteristic feature of a separate type of crime, which determines an attack on state sovereignty and territorial integrity of Ukraine. The content of such threats is analyzed as the existence of territorial claims from other countries of the world, the globalization of world relations and the concentration of levers of influence on world processes in the hands of individuals or groups, the manifestation of separatism and attempts to autonomy on an ethnic basis of certain regions of Ukraine. Determine their primary importance for the determination of crime, which impinges on the state sovereignty and territorial integrity of Ukraine.

Статья посвящена анализу угроз государственному суверенитету и территориальной целостности Украины с криминологической точки зрения на проблему угроз как характерный признак отдельного вида преступности, которая детерминирует посягательство на государственный суверенитет и территориальную целостность Украины. Анализируется содержание таких угроз, как территориальные претензии со стороны других государств мира, глобализация мировых отношений и сосредоточение рычагов влияния на мировые процессы в руках отдельных лиц или групп, проявление сепаратизма и попытки автономизации по этническому признаку отдельных регионов Украины. Определяется их первостепенное значение для детерминации преступности, которая посягает на государственный суверенитет и территориальную целостность Украины.
Носач, А. В. Обов’язкова ознака злочинності, що посягає на державний суверенітет і територіальну цілісність України / Носач, А. В. // Право і суспільство. – 2019. – № 3. – С. 50-56. – DOI: https://doi.org/10.32842/2078-3736-2019-3-1-9.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; злочинність, що посягає на державний суверенітет і територіальну цілісність України; загрози національній безпеці; державний суверенітет; територіальна цілісність; сепаратизм; государственный суверенитет; территориальная целостность; state sovereignty; territorial integrity; separatism