Місце та значення принципу взаємної відповідальності держави та учасників фінансових відносин в системі принципів права - Міщенко, Л. В.; Mishchenko, L. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4906-8287 (Форум права. – 2011. – № 3. – С. 543–547, 2011)
На підставі доктринальних положень юридичної науки в статті аналізується принцип взаємної відповідальності держави і особи в демократичному суспільстві, як загальний принцип права, що складає основу теоретичної побудови правових відносин, зокрема в оподаткуванні, і містить вимоги їх формування, тобто верховенство права, законність, справедливість, рівноправність, співрозмірність та відповідність податку доходам платника. Зафіксовані у нормативно-правових актах вказані об’єктивні вимоги будуть сприяти досягненню цілей правового регулювання в оподаткуванні.

On the basis of the doctrinal positions of legal science in the article the principle of shared responsibility of state and other persons in a democratic society, as a general principle of law which forms the basis of the theoretical construct of legal relations, particularly in taxation, and contains requirements for their formation, that is, categories such as rule of law, fairness, justice, equality, commensurability and tax income of the payer. Recorded in the acts and regulations specified objective requirements will contribute to the achievement of legal regulation in taxation.

На основании доктринальных положений юридической науки в статье анализируется принцип взаимной ответственности государства и иных лиц в демократическом обществе, как общий принцип права, который составляет основу теоретического построения правовых отношений, в частности, в налогообложении, и содержит требования их формирования, то есть такие категории, как верховенство права, законность, справедливость, равноправие, соизмеримость и соответствие налога доходам плательщика. Зафиксированные в нормативно-правовых актах указанные объективные требования будут содействовать достижению целей правового регулирования в налогообложении.
The Place and Importance of the Principle of Mutual Responsibility of the State and in the Financial Relations in the Principles of Law
Место и значение принципа взаимной ответственности государства и участников финансовых отношений в системе принципов права
Міщенко, Л. В. Місце та значення принципу взаємної відповідальності держави та учасників фінансових відносин в системі принципів права [Електронний ресурс] / Л. В. Міщенко // Форум права. – 2011. – № 3. – С. 543–547. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2011-3/11mlvcpp.pdf.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Фінансове право. Бюджетне право. Банківське право. Financis Law. Budget Law. Banking Law. Финансовое право. Бюджетное право. Банковское право; принципи права; принцип взаємної відповідальності; оподаткування; принципы права; принцип взаимной ответственности; налогообложение; taxation; principles of law