Неустойка як захід відповідальності за прострочення сплати аліментів одному з подружжя - Красвітна, Т. П.; Krasvitna, T. P. (Наше право. - 2018. - № 2. - С. 156-161, 2018)
У статті проаналізовано правові позиції Верховного Суду України, Великої Палати Верховного Суду щодо обчислення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів. Зроблено висновок, що розмір пені за прострочення сплати аліментів одному з подружжя визначається, виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов’язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені. Доведено, що неустойка (пеня) за прострочення сплати аліментів одному з подружжя може бути законною чи договірною. Чинним законодавством України передбачено штрафну неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів одному з подружжя. За домовленістю між подружжям неустойка може бути заліковою, виключною чи альтернативною.

The author of the article has analyzed the legal positions of the Supreme Court of Ukraine, the Grand Chamber of the Supreme Court regarding the calculation of a default charge (fine) for retarded payment of alimony. It has been concluded that the amount of fine for retarded payment of alimony to one of the spouses is determined on the basis of the amount of unpaid alimony for each month separately starting from the date of violation of his obligation to pay it by the payer of alimony up to the day when the court decides to recover the fine. It has been proved that a default charge (fine) for retarded payment of alimony to one of the spouses may be either legal or contractual. The current legislation of Ukraine provides a default charge (fine) for retarded payment of alimony to one of the spouses. By the agreement between the spouses a default charge can be creditable, exclusive or alternative.

В статье проанализированы правовые позиции Верховного Суда Украины, Большой Палаты Верховного Суда по исчислению неустойки (пени) за просрочку уплаты алиментов. Сделан вывод, что размер пени за просрочку уплаты алиментов одному из супругов определяется исходя из суммы неуплаченных алиментов за каждый месяц отдельно от дня нарушения плательщиком алиментов своей обязанности по их уплате до дня принятия судом решения о взыскании пени. Доказано, что неустойка (пеня) за просрочку уплаты алиментов одному из супругов может быть законной или договорной. Действующим законодательством Украины предусмотрено штрафную неустойку (пеню) за просрочку уплаты алиментов одному из супругов. По договоренности между супругами неустойка может быть зачетной, исключительной или альтернативной.
Keywords: подружжя; аліменти; прострочення сплати аліментів; відповідальність; неустойка (пеня); spouses; alimony; retarded payment of alimony; liability; default charge (fine); супруги; алименты; просрочка уплаты алиментов; ответственность