Використання інформаційних технологій для встановлення факту перебування підозрюваних осіб на місці події - Черновол, В. С.; Chernovol, V. S.; Носов, В. В.; Nosov, V. V.; Vitalii Nosov (Актуальні питання протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 15 листоп. 2017 р.). – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 108-109, 2017)
Наголошено на необхідності вивчення електронних слідів як явища об’єктивної дійсності й розроблення криміналістичних рекомендацій щодо найбільш ефективного їх виявлення, дослідження, фіксації, вилучення й використання у діяльності з розслідування й попередження злочинів. Тому що на сьогодні потенціал використання електронних слідів у діяльності органів кримінальної юстиції з розшуку та ідентифікації осіб, запобігання правопорушенням тощо, залишається на неприпустимо низькому рівні.

The necessity of studying electronic traces as a phenomenon of objective reality and developing forensic recommendations for their most effective detection, research, fixation, seizure and use in the investigation and prevention of crimes is noted. Because today the potential of using electronic traces in the activities of criminal justice bodies to search for and identify persons, prevent offenses, etc., remains at an unacceptably low level.

Отмечена необходимость изучения электронных следов как явления объективной действительности и разработки криминалистических рекомендаций по наиболее эффективному их выявлению, исследованию, фиксации, изъятию и использованию в деятельности по расследованию и предупреждению преступлений. Потому что на сегодняшний день потенциал использования электронных следов в деятельности органов уголовной юстиции по розыску и идентификации лиц, предотвращению правонарушений и т.п., остается на недопустимо низком уровне.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; електронні засоби спілкування; інформаційні технології; місце події; підозрювані; інформаційні сліди; электронные средства общения; информационные технологии; место происшествия; подозреваемые; информационные следы; electronic means of communication; information technology; scene; suspects; information traces; Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Техніка. Технічні науки. Machinery. Engineering. Техника. Технические науки