Забезпечення недоторканності права власності в кримінальному провадженні : автореф. дис. - Дрозд, А. В.; Drozd, A. V. (Харків, 2019)
У роботі комплексно досліджено механізм забезпечення недоторканності права власності в кримінальному провадженні. Розглянуто історико-правовий аналіз становлення та розвитку недоторканності права власності в кримінальному процесі. Досліджено поняття та зміст недоторканності права власності як засади кримінального провадження. Під недоторканністю права власності в кримінальному провадженні запропоновано розуміти неприпустимість протиправного та незаконного втручання, обмеження чи позбавлення особи права вільно володіти, користуватися та розпоряджатися майном. Проаналізовано зарубіжний досвід правового регулювання недоторканності права власності в кримінальному процесі. З’ясовано випадки та підстави правомірного обмеження права власності в кримінальному провадженні. Розглянуто процесуальний порядок тимчасового вилучення майна та арешту майна як способу обмеження права власності в кримінальному провадженні. Визначено міжнародно-правові стандарти захисту права власності в кримінальному процесі. Охарактеризовано сучасний стан забезпечення слідчим, прокурором недоторканності права власності в кримінальному провадженні, також розкрито зміст і встановлено значення судового контролю за дотриманням недоторканності права власності в кримінальному провадженні.

The mechanism of ensuring the inviolability of property rights in criminal proceedings has been thoroughly researched in the paper. The historical and legal analysis of the formation and development of the inviolability of property rights in the criminal procedure has been studied. The concept and content of the inviolability of property rights as the principles of criminal proceedings have been researched. The author has suggested to understand the inviolability of property rights in criminal proceedings as the inadmissibility of unlawful and illegal interference, restriction or deprivation a person of the right to freely own, use and dispose of property. International experience of legal regulation of the inviolability of property rights in the criminal procedure has been analyzed. The cases and grounds for legitimate restriction of property rights in criminal proceedings have been clarified. The procedure of temporary seizure of property and arrest of property as the way of restricting property rights in criminal proceedings has been studied. International and legal standards of property rights protection in the criminal procedure have been determined. The current status of ensuring the inviolability of property rights in the criminal proceedings by an investigator, a prosecutor has been characterized; the content has been also revealed and the value of judicial control over the observance of the inviolability of property rights in criminal proceedings has been established.

В работе комплексно исследован механизм обеспечения неприкосновенности права собственности в уголовном производстве. Рассмотрены историко-правовой анализ становления и развития неприкосновенности права собственности в уголовном процессе, что позволило выделить четыре основных периода. На основе норм действующего законодательства и научных трудов ученых- процессуалистов исследовано понятие и содержание неприкосновенности права собственности как основы уголовного производства. Проанализирован зарубежный опыт правового регулирования неприкосновенности права собственности в уголовном процессе. Выяснено случаи и основания правомерного ограничения права собственности в уголовном производстве.Определены и проанализированы международно-правовые стандарты защиты права собственности в уголовном процессе. Раскрыто современное состояние обеспечения следователем, прокурором неприкосновенности права собственности в уголовном производстве.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Ensuring Inviolability of the Property Right within Criminal Proceedings
Дрозд, А. В. Забезпечення недоторканності права власності в кримінальному провадженні : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / А. В. Дрозд; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 24 с.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.09; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне провадження; уголовное производство; criminal proceedings; недоторканність права власності; неприкосновенность права собственности; inviolability of the property right; тимчасове вилучення майна; временное изъятие имущества; temporary seizure of property; правове регулювання; правовое регулирование; legal regulation; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience