Висновки Верховного Суду України як джерело цивільного права: деякі проблеми неспівпадіння з концептом ЦК України - Шишка, О. Р.; Shyshka, O. R.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1396-0508; ResearcherID: J-6787-2016 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 217-222., 2019)
Підведено підсумок та сказано, що за наявності суб’єктивних чинників при винесенні рішення ВСУ чи ВС по конкретній справі висновки щодо застосування норм цивільного права у подібних правовідносинах можуть набувати правотворчого характеру, виступати як би «джерелом» цивільного права. Це йде в супереч концепції ЦК України та Конституції України. Адже не джерело права не може регулювати цивільні відносини. Вразливість такої обставини полягає у тому, що за відсутності в законодавстві України системи стримувань та противаг наша правова система вразлива до випадків порушення прав та інтересів учасників цивільних відносин. Пропонується в законодавстві встановити певну систему правових гарантій.

It is summed up and said that in the presence of subjective factors when making a decision of the Armed Forces of Ukraine or the Armed Forces in a particular case, conclusions regarding the application of civil law norms in such legal relations can acquire a law-making character, act as a “source” of civil law. This contradicts the concept of the Central Committee of Ukraine and the Constitution of Ukraine. No source of law can not regulate civil relations. The vulnerability of this circumstance lies in the fact that in the absence of a system of checks and balances in the legislation of Ukraine, our legal system is vulnerable to cases of violation of the rights and interests of participants in civil relations. It is proposed to establish a certain system of legal guarantees in the legislation.

Подведен итог и сказано, что при наличии субъективных факторов при вынесении решения ВСУ или ВС по конкретному делу выводы относительно применения норм гражданского права в подобных правоотношениях могут приобретать правотворческий характер, выступать как бы «источником» гражданского права. Это противоречит концепции ЦК Украины и Конституции Украины. Не источник права не может регулировать гражданские отношения. Уязвимость такого обстоятельства заключается в том, что при отсутствии в законодательстве Украины системы сдерживаний и противовесов наша правовая система уязвима к случаям нарушения прав и интересов участников гражданских отношений. Предлагается в законодательстве установить определенную систему правовых гарантий.
Шишка, О. Р. Висновки Верховного Суду України як джерело цивільного права: деякі проблеми неспівпадіння з концептом ЦК України / О. Р. Шишка // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна, (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 217-222.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Верховний Суд України; Верховный Суд Украины; Supreme Court of Ukraine; висновки; выводы; conclusions; тлумачення правової норми; толкование правовой нормы; legal interpretation; висновки найвищого суду; выводы высшего суда; high court findings; правотворчий характер; правотворческий характер; law-making character; регулювання цивільних відносин; регулирование гражданских отношений; regulation of civil relations; цивільні відносини; гражданские отношения; civil relations; застосування норм цивільного права; применение норм гражданского права; application of civil law