Проблемні аспекти формування загальнонаціональної ідеології в Україні - Конопелько, О. В.; Konopelko, O. V. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2013. – № 2 (61). – С. 47-57, 2013)
Охарактеризовано світоглядні риси українського народу як самобутнього політико-національного утворення. Систематизовано негативні фактори, що гальмують процес формування загальнонаціональної ідеології в Україні, зокрема акцентовано увагу на духовно-ідеологічній кризі, наявності ідеологічних суперечностей між сходом і заходом України, нерозвиненості інституту багатопартійності, поширенні практики маніпулювання суспільною свідомістю. Зроблено висновок, що формування демократичної держави в Україні вимагає створення цілісної концепції державної ідеології України на основі науково обґрунтованої об’єднувальної національної ідеї.

The object of this research is legal awareness of Ukrainian people. The subject includes negative factors that hamper the formation of the national ideology in Ukraine. The objective of the article is research of peculiarities of ideological state of Ukrainian society at the present stage of its development, and its novelty is the analysis and systematization of the main factors that need special attention and consideration in the formation process of Ukrainian national ideology.

Охарактеризованы мировоззренческие черты украинского народа как самобытного политико-национального образования. Проанализированы и систематизированы негативные факторы, тормозящие процесс формирования общенациональной идеологии в Украине, в частности, акцентировано внимание на духовно-идеологическом кризисе, наличии идеологических противоречий между востоком и западом Украины, неразвитости института многопартийности, распространении практики манипулирования общественным сознанием. Сделан вывод, что формирование демократического государства в Украине требует создания целостной концепции государственной идеологии Украины на основе научно обоснованной объединительной национальной идеи.
Problem Aspects of the National Ideology Formation in Ukraine
Проблемные аспекты формирования общенациональной идеологии в Украине
Конопелько, О. В. Проблемні аспекти формування загальнонаціональної ідеології в Україні / О. В. Конопелько // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2013. – № 2 (61). – С. 47-57.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; ідеологія; идеология; ideology; загальнонаціональна ідеологія; общенациональная идеология; national ideology