Експертиза відомчих нормативно-правових актів: теоретико-правовий аспект - Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.; Лазарєв Віктор Вікторович (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2019. - Вип. 1, т. 1. - С. 36-40, 2019)
Проведено аналіз наукових публікацій, присвячених сучасним науковим підходам стосовно експертизи нормативно-правових актів. Зазначається, що у юридичній літературі поступово формується позиція, що проведення експертизи проектів нормативно-правових актів визначається як необхідна складова підвищення якості нормопроектної діяльності. Наголошується, що чинним законодавством України передбачається, що державна реєстрація нормативно-правового акта полягає у проведенні правової експертизи. Аналізуючи сутність терміну «реєстрація» і звертаючись до юридичної енциклопедії, визначається юридична природа цього явища. Далі проводиться дослідження і аналіз наукових здобутків ряду дослідників з метою визначення сутності правової експертизи підзаконних нормативно-правових актів, а також визначаються основні завданнями правової експертизи проекту нормативно-правового акта. На підставі комплексного аналізу та дослідження сутності правової експертизи визначаються її основні ознаки. У підсумку, робляться висновки стосовно співвідношення юридичних категорій «реєстрація» і «експертиза»; визначається сутність правової експертизи; пропонується деталізація принципу, сприяє реалізації в практичній площині принципу правової визначеності.

The analysis of scientific publications devoted to modern scientific approaches concerning the examination of normative legal acts was carried out. It is noted that the legal literature gradually formed the position that the examination of draft legal acts is defined as a necessary component of improving the quality of normative project activities. It is noted that the current legislation of Ukraine provides that the state registration of a legal act is to conduct legal expertise. Analyzing the essence of the term "registration" and referring to the legal encyclopedia, the legal nature of this phenomenon is determined. Further research and analysis of scientific achievements of a number of researchers is conducted in order to determine the essence of the legal expertise of sub-normative legal acts, as well as the main tasks of the legal expert examination of the draft normative-legal act. On the basis of complex analysis and investigation of the essence of legal expertise, its main features are determined. As a result, conclusions are drawn regarding the relation of legal categories "registration" and "expertise"; the essence of legal expertise is determined; it is proposed to detail the principle, promotes the practical implementation of the principle of legal certainty.

Автором проведен анализ научных исследований, которые посвящены современным научным подходам относительно экспертизы нормативно-правовых актов. Отмечается, что в юридической литературе постепенно формируется позиция, что проведение экспертизы проектов нормативно-правовых актов определяется как необходимая составляющая повышения качества нормопроэктной деятельности. Отмечается, что в действующем законодательстве Украины говорится, что государственная регистрация нормативно-правового акта заключается в проведении правовой экспертизы. Анализируя сущность термина «регистрация», обращаясь за разъяснениями к юридической энциклопедии, автором определяется юридическая природа этого явления. Далее проводится исследование и анализ научных изысканий ряда исследователей с целью определения сущности правовой экспертизы подзаконных нормативно-правовых актов. Автор также уделяет внимание установлению основных задачами правовой экспертизы проектов нормативно-правовых актов. На основании комплексного анализа и исследования сущности правовой экспертизы определяются ее основные признаки. Подводя итоги научного исследования, автор делает выводы о соотношении таких юридических категорий, как «регистрация» и «экспертиза»; определяет сущность правовой экспертизы; предлагает детализацию принципа, который способствует реализации в практической плоскости принципа правовой определенности.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; реєстрація; реєстрація документів; експертиза; правова експертиза; нормативно-правовий акт; підзаконний нормативно-правовий акт; Міністерство юстиції України; Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів; регистрация; регистрация документов; экспертиза; правовая экспертиза нормативно-правового акта; подзаконный нормативно-правовой акт; Министерство юстиции Украины; Единый государственный реестр нормативно-правовых актов; registration; registration of documents; examination; legal expertise; normative-legal act; by-law normative-legal act; Ministry of Justice of Ukraine; Unified state register of normative-legal acts; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина