Особливості призначення та проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням : наук.-метод. рек. - ХНУВС; Kharkiv National University of Internal Affairs; Навчально-науковий інститут підготовки фахівців кримінальної міліції; Факультет підготовки фахівців для підрозділів слідства; Науково-дослідна лабораторія з проблем протидії злочинності; Кафедра криміналістики, судової медицини та психіатрії; Бугайчук, К. Л.; Bugaychuk, K. L.; ResearcherID: I-5612-2016; Корнієнко, Д. М.; Korniienko, D. M.; Федосова, О. В.; et al. (Харків : ХНУВС, 2015. – 63 с., 2015)
У рекомендаціях здійснено порівняння понять: шкода, збитки, упущена вигода по провадженнях, у яких діями підозрюваного заподіяно матеріальні збитки. Досліджено категорію збитки як економічне явище. Визначено орієнтований перелік питань, що ставляться на вирішення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків та моральної шкоди. Проаналізовані матеріали, які необхідно підготувати та надати для проведення експертиз щодо визначення розміру матеріальних збитків та шкоди немайнового характеру. .

The recommendations comparison of concepts: damage, loss, loss of profits in the proceedings in which the actions of the suspect caused material damage. Damage category in vestigated as an economic phenomenon. Determined focused list of issues to adress on cerning the examination to determine the size of the material and moral damages. The analyzed material snecessary to prepare and submit for examination to determine the losses and non-property damage.

В рекомендациях проведено сравнение понятий: вред, убытки, упущенная выгода по производствам, в которых действиями подозреваемого причинен материальный ущерб. Исследована категория убытки как экономическое явление. Определен ориентировочный перечень вопросов, которые выносятся на решение экспертизы по определению размера материального ущерба и морального вреда. Проанализированы материалы, которые необходимо подготовить и предоставить для проведения экспертиз по определению размера материального ущерба и вреда неимущественного характера
науково-методичні рекомендації
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; науково-методичні рекомендації; розмір відшкодування; шкода; збитки; матеріальні збитки; шкода немайнового характеру; розслідування злочинів; злочини проти довкілля; вред; ущерб; материальный ущерб; вред неимущественного характера; расследование преступлений; преступления против окружающей природной среды; убытки; експертиза; экспертиза; damages; examination; investigation; environment; crimes against the nature; Науково-методичні видання. Scientific and methodical publications. Научно-методические издания