Зловживання процесуальними правами за чинним кримінальним процесуальним законодавством України - Розумовський, О. С.; Rozumovskyi, O. S. (Підприємництво, господарство і право. - 2021. - № 4. - С. 247-252, 2021)
Останнім часом активно досліджуються питання щодо правової природи «зловживання правом» у кримінальному процесі, однак погляди науковців є різними й часто діаметрально протилежними. У чинному кримінальному процесуальному законодавстві України не міститься прямої заборони на зловживання правом як загальної засади, а лише йдеться про недобросовісність та зловживання правом учасниками кримінального провадження у конкретних правовідносинах. У статті окреслено практику зловживання процесуальними правами сторонами під час проведення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному процесі України. Проаналізовано погляди науковців щодо зловживання процесуальними правами. Надано тлумачення понять «зловживання процесуальними правами» та «процесуальна диверсія». Зроблено висновок про те, що зловживання процесуальними правами сторонами кримінального процесу є особливою формою правопорушень. Окреслено питання правової категорії учасників сторін кримінального процесу: сутність, наслідки, суб’єкти, відповідальність. Наведено практику Європейського суду з прав людини та позиції Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо зловживання процесуальними правами сторонами у кримінальному провадженні. Окрім цього, наведено норми чинного кримінального процесуального законодавства України, які встановлюють відповідальність за зловживання правом, та визначено, що у кримінальному процесі не існує закріплення такого поняття, як зловживання процесуальними правами. Установлено причини виникнення таких прогалин, як зловживання правом, та запропоновано шляхи, які могли б допомогти мінімізувати дане явище. Зроблено розподіл питань, пов’язаних зі зловживаннями своїми процесуальними правами на підставі закріплення у Кримінальному процесуальному кодексі України. Проведено дослідження практики Європейського суду з прав людини та національної судової практики Верховного Суду, пошук дієвих механізмів підвищення ефективності кримінального провадження шляхом протидії зловживанню процесуальними правами.

Recently, issues related to the legal nature of "misapplication of rights" in criminal proceedings have been actively studied, but the views of scholars are different and often diametrically opposed. The current Criminal Procedure Code of Ukraine does not contain a direct prohibition of misapplication of rights as a general principle, but only on dishonesty and misapplication of rights by participants in criminal proceedings in specific legal relations. This author of the article outlines the practice of misapplication of procedural rights by the parties during the pre-trial investigation and trial in the criminal process of Ukraine. The views of scholars on the abuse of procedural rights were analyzed. An interpretation of the concepts of "misapplication of procedural rights" and "procedural diversion". The author concluded that the misapplication of procedural rights by the parties of the criminal process is a special form of offense. The issues of the legal category of participants in the criminal proceedings were outlined: essence, consequences, subjects, responsibility. The case law of the European Court of Human Rights and the position of the Criminal Court of Cassation of the Supreme Court on the misapplication of procedural rights by the parties in criminal proceedings were presented. In addition, the norms of the current criminal procedural legislation of Ukraine, which establish responsibility for misapplication abuse of rights, were given, and it was determined that in the criminal process there is no consolidation of such a concept as misapplication of procedural rights. The causes of gaps such as misapplication of rights have been identified and ways have been suggested that could help minimize this phenomenon. The distribution of issues related to the misapplication of their procedural rights on the basis of enshrined in the Criminal Procedure Code of Ukraine. The author of the article studied the case law of the European Court of Human Rights and the national case law of the Supreme Court. This search was made to determine effective mechanisms to improve the efficiency of criminal proceedings by combating the misapplication of procedural rights.

В последнее время активно исследуются вопросы правовой природы «злоупотребление правом» в уголовном процессе, однако взгляды ученых различны и часто являются диаметрально противоположными. В действующем уголовном процессуальном законодательстве Украины не содержится прямого запрета на злоупотребления правом как общей основы, а лишь говорится о недобросовестности и злоупотреблении правом участниками уголовного производства в конкретных правоотношениях. В статье обозначено практику злоупотребления процессуальными правами сторонами во время проведения досудебного расследования и судебного рассмотрения в уголовном процессе Украины. Проанализированы взгляды ученых о злоупотреблении процессуальными правами. Предоставлено толкование понятий «Злоупотребление процессуальными правами» и «процессуальная диверсия». Сделан вывод о том, что злоупотребление процессуальными правами сторонами уголовного процесса является особой формой правонарушений. Определены правовые категории участников сторон уголовного процесса: сущность, последствия, субъекты, ответственность. Приведена практика Европейского суда по правам человека и позиции Кассационного уголовного суда в составе Верховного Суда касаемо злоупотребления процессуальными правами сторонами в уголовном производстве. Кроме этого, приведены нормы действующего уголовного процессуального законодательства Украина, устанавливающие ответственность за злоупотребление правом, и определено, что в уголовном процессе не существует закрепления такого понятия, как злоупотребление процессуальными правами. Установлены причины возникновения таких пробелов, как злоупотребление правом, и предложены пути, которые могли бы помочь минимизировать данное явление. Сделано распределение вопросов, связанных со злоупотреблениями своими процессуальными правами на основании закрепления в Уголовном процессуальном кодексе Украины. Проведено исследование практики Европейского суда по правам человека и национальной судебной практики Верховного Суда, поиск действенных механизмов повышения эффективности уголовного производства путем противодействия злоупотреблению процессуальными правами.
Abuse of procedural rights under the current criminal procedure legislation of Ukraine
Розумовський, О. Зловживання процесуальними правами за чинним кримінальним процесуальним законодавством України / Олександр Розумовський // Підприємництво, господарство і право. - 2021. - № 4. - С. 247-252.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Європейський суд з прав людини; суд; джерела права; сторони кримінального процесу; зловживання процесуальними правами; процесуальна диверсія; Европейский суд по правам человека; источники права; стороны уголовного процесса; злоупотребление процессуальными правами; процессуальная диверсия; European Court of Human Rights; court; sources of law; parties of criminal proceedings; misapplication of procedural rights; procedural diversion