Правові засади криміналістичного ДНК-аналізу й удосконалення законодавства України - Степанюк, Д. Р.; Stepaniuk, D. R. (Наше право. - 2023. - № 3. - С. 118-124, 2023)
Розглянуто засади правового регулювання криміналістичного ДНК-аналізу в контексті державної реєстрації геномної інформації людини та її використання в кримінальному провадженні. Виокремлено європейські стандарти дотримання права людини на повагу до приватного і сімейного життя у зв’язку з дослідженням ДНК, проаналізовано норми вітчизняного законодавства та запропоновано шляхи його вдосконалення. Встановлено, що особлива соціальна чутливість питань використання генетичних даних людини в цілях розкриття та розслідування кримінальних правопорушень і водночас надзвичайна ефективність такого використання в правоохоронній практиці потребують належного правового регулювання. При розробленні та впровадженні правових норм, які стосуються державної реєстрації геномної інформації та її використання в практиці протидії злочинності слід враховувати рекомендації та передові підходи, вироблені в загальноєвропейському законодавстві, внутрішньому законодавстві країн Європейського Союзу та прецедентну практику Європейського суду з прав людини. Особливо важливими видаються такі засади: збирання, збереження та використання біологічного матеріалу та генетичних даних людини в цілях кримінального провадження є втручанням в право на повагу до приватного життя; захист біологічного матеріалу та геномної інформації як особливого різновиду персональних даних від розголошення та несанкціонованого доступу; забезпечення належного рівня функціонування національної бази даних ДНК; зберігання в базі даних ДНК геномної інформації осіб, засуджених за вчинення сексуальних правопорушень щодо дітей та за інші злочини певного ступеня тяжкості; недопущення безстрокового зберігання в базах даних ДНК генетичних даних засуджених осіб і визначення адекватних строків їх зберігання; знищення біологічного матеріалу та геномної інформації незасуджених осіб відразу після того, як зникає їх потреба для розслідування злочину; залучення до проведення молекулярно-генетичних експертиз тільки лабораторій, акредитованих за європейськими стандартами якості.

In the article the basis of legal regulation of forensic DNA analysis in the context of state registration of human genomic information and its use in criminal proceedings are considered. The author identifi es the European standards of observance of the human right to respect for private and family life in connection with DNA research, analyzes the norms of national legislation and suggests ways to improve it. It is established that the special social sensitivity of the use of human genetic data for the purposes of detection and investigation of criminal offenses and, at the same time, the extraordinary effectiveness of such use in law enforcement practice require proper legal regulation. When developing and implementing legal norms related to the state registration of genomic information and its use in the practice of combating crime, recommendations and best practices developed in European legislation, domestic legislation of the European Union and case law of the European Court of Human Rights should be taken into account. The following principles seem particularly important: collection, storage and use of biological material and human genetic data for the purposes of criminal proceedings is an interference with the right to respect for private life; protection of biological material and genomic information as a special type of personal data from disclosure and unauthorized access; ensuring the proper level of functioning of the national DNA database; storage in the DNA database of genomic information of persons convicted of sexual offenses against children and other crimes of a certain degree of gravity; preventing the indefi nite storage of genetic data of convicted persons in DNA databases and determining adequate storage periods; destruction of biological material and genomic information of unconvicted persons as soon as they are no longer needed for the investigation of a crime; involvement of only laboratories accredited according to European quality standards in molecular genetic examinations.

Рассмотрены основы правового регулирования криминалистического ДНК-анализа в контексте государственной регистрации геномной информации человека и его использование в уголовном производстве. Выделено европейские стандарты соблюдения права человека на уважении к частной и семейной жизни в связи с исследованием ДНК, проанализированы нормы отечественного законодательства и предложены пути его усовершенствования.
Keywords: кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; ДНК-аналіз; DNA analysis; ДНК-анализ; правове регулювання; legal regulation; правовое регулирование; законодавство; legislation; законодательство; право людини на повагу до приватного життя; person's right to respect for private life; право человека на уважение к частной жизни; державна реєстрація геномної інформації; state registration of genomics information; государственная регистрация геномной информации; Україна; Ukraine; Украина; європейські стандарти; European standards; европейские стандарты