Проблеми формулювання висновків молекулярно-генетичної експертизи - Щербаковський, М. Г.; Shcherbakovskyi, M. H.; Михайло Щербаковський (Процесуальне та техніко-криміналістичне забезпечення досудового розслідування : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 193-195., 2019)
Розглянуто проблеми формулювання висновків молекулярно-генетичної експертизи. Наголошено, що висновок про певну можливість збігу генетичних ознак ніякої корисної інформації не несе слідчому і суду. Одним з варіантів вирішення даної проблеми запропановано розробку критерію оцінки генетичної ідентичності або стандарту ідентифікації ДНК. Це дозволить уникнути суб’єктивності при прийнятті рішення про ідентифікацію за результатами аналізу ДНК. Досягнення в конкретній експертизі цієї величини буде підставою для формулювання експертом категоричного висновку про джерело походження об’єкта.

The problems of formulating conclusions of molecular genetic examination are considered. It is emphasized that the conclusion about a certain possibility of coincidence of genetic features does not bring any useful information to the investigator and the court. One of the options for solving this problem is the development of a criterion for assessing genetic identity or a standard for DNA identification. This will avoid subjectivity when making a decision on identification based on the results of DNA analysis. The achievement of this value in a specific examination will be the basis for the expert to formulate a categorical conclusion about the source of the object's origin.

Рассмотрены проблемы формулирования выводов молекулярно-генетической экспертизы. Подчеркнуто, что заключение об определенной возможности совпадения генетических признаков никакой полезной информации не несет следователю и суду. Одним из вариантов решения данной проблемы предложена разработка критерия оценки генетической идентичности или стандарта идентификации ДНК. Это позволит избежать субъективности при принятии решения об идентификации по результатам анализа ДНК. Достижение в конкретной экспертизе этой величины будет являться основанием для формулирования экспертом категорического заключения об источнике происхождения объекта.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; молекулярно-генетична експертиза; molecular genetic examination; молекулярно-генетическая экспертиза; ДНК-аналіз; DNA analysis; ДНК-анализ; висновок експертизи; expert opinion; заключение экспертизы; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право