Комплексний підхід до використання методів соціально-психологічного відбору кандидатів на службу в поліцію України - Могілевський, Л. В.; Mohilevskyi, L. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6994-6086 (Особистість, суспільство, закон : тези доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 24 квіт. 2020 р.). – Харків, 2020. – С. 251 - 255., 2020)
Розглянуто сучасні проблеми кадрового дисбалансу в органах внутрішніх справ, виявлено низку факторів, що негативно впливають на кадрову ситуацію в ОВС України. Запропоновано можливість застосування багаторівневих методів оцінювання кандидата під час рекрутингу на службу в поліцію України. Рассмотрены современные проблемы кадрового дисбаланса в органах внутренних дел, выявлен ряд факторов, негативно влияющий на кадровую ситуацию в ОВД Украины. Предложено использование многоуровневых методов оценки кандидата при рекрутинге на службу в полицию Украины. The modern problems of personnel imbalance in the internal affairs bodies are considered, a number of factors are identified that negatively affect on the personnel situation in the Department of Internal Affairs of Ukraine. Proposed use multi-level methods for evaluating a candidate when recruiting for service in the police of Ukraine.
Могілевський Л. В. Комплексний підхід до використання методів соціально-психологічного відбору кандидатів на службу в поліцію України / Л. В. Могілевський // Особистість, суспільство, закон : тези доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 24 квіт. 2020 р.). – Харків, 2020. – С. 251 - 255.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; соціально-психологічний відбір; кандидат на службу; рекрут; рекрутинг; загальні компетенції; методи відбору персоналу; социально-психологический отбор; кандидат на службу; рекрут; рекрутинг; общие компетенции; методы отбора персонала; socio-psychological selection; candidate for service; recruit; recruiting; general competencies; personnel selection methods; Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения