Міжнародна відповідальність держав (теоретико-правовий погляд) - Певко, С. Г.; Pevko, S. H. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2023. - Вип. 36. - С. 43-54, 2023)
У даній статті досліджено теоретико-правову можливість притягнення до міжнародно-правової відповідальності держави -учасниці правовідносин публічного характеру, за для визначення фактичних механізмів реалізації заходів впливу та види правових наслідків, що застосовуються до держави-порушниці міжнародно-правових норм, шляхом аналізу поглядів вчених щодо питання відповідальності держав, їх видів, правової бази міжнародного характеру, що регулює питання механізму та засобів впливу на державу. Короткий зміст основних результатів дослідження. Спочатку наголошено на квінтесенції аксіології відповідальності, як правого явища та його місце у міжнародно-правових відносинах. Також на підставі дослідження поглядів науковців, було визначено деференціацію міжнародної відповідальності. Визначено декілька її видів. Перший вид відповідальності, що настає у випадках протиправних дій у вигляді порушення договірних зобов’язань другий вид відповідності, що настає за вчинення міжнародних злочинів. Наголошено на правовому регулюванні відповідальності за протиправні діяння у сфері зобов’язальних правовідносин. Проаналізовано основні міжнародні нормативні акти, що регламентують процедуру притягнення до відповідальності, забезпечення миру та безпеки на зовнішньодержавному просторі. Приведено міжнародну практику, що розкриває випадки притягнення до міжнародної відповідальності на прикладі держав, що мали участь у правовідносинах із порушенням міжнародно-правових норм. Висновки. За результатом дослідження встановлено дуалістичність підходів щодо відповідальності держав. Зроблено висновки щодо перспектив та реалій притягнення до міжнародно-правової відповідальності держави.

Introduction. This article examines the theoretical and legal possibility of bringing legal relations of a public nature to the international legal responsibility of the participating state, in order to determine the actual mechanisms for the implementation of influence measures and the types of legal consequences that apply to the guarantor state of international legal norms, by analyzing the views of scientists on the issue responsibility of states, their types, the legal framework of an international nature, which regulates the issue of the mechanism and means of influence on the state. Summary of the main research results. First, the quintessence of the axiology of responsibility as a legal phenomenon and its place in international legal relations is emphasized. Also, on the basis of the study of the views of scientists, the differentiation of international responsibility was determined. Several of its types have been identified. The first type of responsibility, which occurs in cases of illegal actions in the form of violation of contractual obligations, the second type of compliance, which occurs for the commission of international crimes. Emphasis is placed on the legal regulation of responsibility for illegal acts in the field of legal obligations. The main international normative acts regulating the procedure of bringing to responsibility, ensuring peace and security in the foreign space have been analyzed. The international practice that reveals the cases of bringing to international responsibility on the example of states that participated in legal relations in violation of international legal norms is given. Conclusions. According to the results of the study, the duality of approaches to the responsibility of states was established. Conclusions were made regarding the prospects and realities of bringing the state to international legal responsibility.

Исследована теоретико-правовая возможность привлечения к международно-правовой ответственности государства- участницы правоотношений публичного характера, для определения фактических механизмов реализации мер воздействия и виды правовых последствий, применяемых к государству- нарушителю международно-правовых норм, путем анализа взглядов ученых по вопросу ответственности государств, их видов, правовой базы международного характера, регулирующей вопросы механизма и средств воздействия на государство.
International responsibility of states (theoretical and legal view)
Keywords: держава; протиправність; зобов’язання; міжнародно-правова відповідальність; злочин; санкції; процес; правопорушення; state; illegality; obligations; international legal responsibility; crime; sanctions; process; offense; государство; противоправность; обязательство; международно-правовая ответственность; преступление; санкции; процесс; правонарушения