Психологічні чинники розвитку управлінських здібностей керівного персоналу органів внутрішніх справ України : автореферат дисертації - Чекулаєв, М. А.; Chekulaev, M. A.; Чекулаев, М. А. (Харків, 2016)
Дисертаційне дослідження присвячено проблемі психологічних чинників розвитку управлінських здібностей керівників органів внутрішніх справ України. Проаналізовано теоретичні підходи до проблеми здібностей і управлінських здібностей, сучасний стан психологічного забезпечення розвитку управлінських здібностей керівного персоналу органів внутрішніх справ; визначено поняття, сутність та структуру таких здібностей;розглянуто теоретичні і практичні аспекти психологічної діагностики та розвитку управлінських здібностей керівників правоохоронних органів. Досліджено психологічні особливості правоохоронної управлінської діяльності керівників органів внутрішніх справ, психологічні чинники ефективного розвитку управлінських здібностей, психологічні методи і засоби їх діагностики, критерії і показники оцінки рівня сформованості управлінських здібностей, визначено теоретико-психологічні підходи до розробки моделі розвитку управлінських здібностей керівників на основі чого розроблено програму їх розвитку. Проведено емпіричне дослідження психологічної ефективності авторської програми розвитку управлінських здібностей керівного персоналу органів внутрішніх справ України; показано, що внаслідок реалізації експериментальної програми покращились показники мотиваційної, інтелектуальної, характерологічної та когнітивної складових управлінських здібностей керівників органів внутрішніх справ.

The thesis is devoted to consideration of psychological content and psychological structure of managerial abilities of leaders of Law enforcement bodies of Ukraine. Different scientific positions to the problem of managerial abilities of police leaders are considered. The original approach to definition and construction of managerial abilities of leaders of Law enforcement bodies is suggested; the approach may be used with the purpose of psychological diagnostic and development of these abilities. The structure of managerial abilities of leaders of Law enforcement bodies of Ukraine, based on the specific of their professional activity and maintenance of professional role, is considered. The new approaches to construction of the program of development of managerial abilities of Police leaders, in which development of these abilities and personality is examined as overall process, is suggested as well. The program is based on the ideas of humanistic psychology and can be used by practical psychologists with the purpose of improvement of basic components of managerial abilities of leaders Law enforcement bodies of Ukraine: intellect, communicative features, leader potential and motivation. On the basis of the offered program of development of managerial abilities the author suggests professionally-psychological training for leaders of Law enforcement bodies of Ukraine. The results of usage of this training testify to efficiency of the offered theoretical approaches for development of managerial abilities, personality and professional growth and development of Police leaders. The program causes considerable cognitive interest of listeners, a desire to active self-development, assists to effective development of components of managerial abilities and indexes of personality and professional growth of leaders, in particular, self-actualization, reasons of professional activity, level of traditional and emotional intellect, divergence thought, communicative potential, level of self-control and selforganization, leader style, creativity, structure of personality features and other professionally important individually-psychological characteristics.

Диссертационное исследование посвящено проблеме изучения психологических факторов развития управленческих способностей руководителей органов внутренних дел Украины. В работе проанализированы теоретические подходы к проблеме способностей и управленческих способностей, современное состояние психологического обеспечения развития управленческих способностей руководящего персонала органов внутренних дел; определены понятие, сущность и структура управленческих способностей; рассмотрены теоретические и прикладные аспекты психологической диагностики и развития управленческих способностей руководителей правоохранительных органов. Исследованы психологические особенности правоохранительной управленческой деятельности руководителей органов внутренних дел, психологические детерминанты эффективного развития способностей, психологические методы и средства их диагностики, критерии и показатели оценки уровня сформированности управленческих способностей руководителей, определены теоретико-психологические подходы к разработке модели развития управленческих способностей, на основе чего разработана программа развития последних. Проведено эмпирическое исследование психологической эффективности авторской программы развития управленческих способностей руководящего персонала органов внутренних дел Украины, показано, что вследствие реализации экспериментальной программы улучшились показатели основных составляющих управленческих способностей: интеллектуальных – уровня и структуры эмоционального, тестометрического интеллекта и дивергентного мышления; мотивационных – мотивации достижения, интернальности, самоактуализации; личностных – стеничности, активности, эмоциональной устойчивости, самоконтроля, сдержанности, самооценки, лидерства, стиля руководства и копинг-стратегий, самоконтроля, импунитивности и т.д.; когнитивных – знаний и умений, важных для управленческой деятельности.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук
Психологические факторы развития управленческих способностей руководящего персонала органов внутренних дел Украины
Чекулаєв, М.А. Психологічні чинники розвитку управлінських здібностей керівного персоналу органів внутрішніх справ України : автореф. дис. ... канд. психол. наук : 19.00.06 / Максим Артурович Чекулаєв ; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2016. - 20 с.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 19.00.06; юридична психологія; загальні здібності; спеціальні здібності; управлінські здібності; керівники; Органи внутрішніх справ. Internal affairs agencies. Органы внутренних дел; Internal Affairs Agencies; органы внутренних дел; психологічні чинники розвитку; total abilities; special abilities; managerial abilities; psychological factors of development; общие способности; специальные способности; управленческие способности; руководители; психологические факторы развития