Фактори психологічної адаптації вимушених переселенців до нових соціокультурних умов, що визначають психокорекційну роботу з ними - Ткаченко, Н. В.; Tkachenko, N. V. (Особистість, суспільство, війна : тези доп. учасників міжнар. психолог. форуму (м. Харків, Україна, 26 квіт. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 313-316, 2024)
Підкреслено, що вимушена міграція є однією з аномальних психосоціальних ситуацій, пов’язаних із підвищеним ризиком виникнення психічних порушень, оскільки людина потрапляє у важко розв’язувану життєву ситуацію, і перед нею постає завдання подолання надскладних обставин. Вимушені мігранти в процесі травматичного переїзду та адаптації на новому місці відчувають безліч важко розв’язуваних економічних, соціальних та психологічних проблем.

It is emphasized that forced migration is one of the abnormal psychosocial situations associated with an increased risk of mental disorders, as a person finds himself in a life situation that is difficult to solve, and he faces the task of overcoming extremely difficult circumstances. Forced migrants in the process of traumatic relocation and adaptation in a new place experience many difficult-to-solve economic, social and psychological problems.

Подчеркнуто, что вынужденная миграция является одной из аномальных психосоциальных ситуаций, связанных с повышенным риском возникновения психических нарушений, поскольку человек попадает в трудно разрешаемую жизненную ситуацию, и перед ним встает задача преодоления сверхсложных обстоятельств. Вынужденные мигранты в процессе травматического переезда и адаптации на новом месте испытывают множество трудно решаемых экономических, социальных и психологических проблем.
Keywords: психологічна адаптація; вимушені переселенці; нові соціокультурні умови; психокорекційна робота; psychological adaptation; forced migrants; new socio-cultural conditions; psychocorrective work; психологическая адаптация; вынужденные переселенцы; новые социокультурные условия; психокоррекционная работа