Теоретичні та практичні аспекти забезпечення захисту правомірних очікувань під час здійснення процедур банкрутства - Синєгубов, О. В.; Sinegubov, О. V. (Нове українське право. - 2021. - Вип. 3. - С. 90-102, 2021)
У статті досліджено загально-правові засади забезпечення захисту правомірних очікувань під час здійснення процедур банкрутства. Визначено, що зіткнення різносторонніх та різнохарактерних інтересів у справах неплатоспроможності покладає на суд виконання обов’язку держави досягти визначеності у правовідносинах. Наголошено, що національні суди мають обов’язок інтерпретаційної діяльності, ґрунтуючись на загальних принципах права, ступінь допустимості та необхідності якої залежить від характеру правовідносин, типу праворозуміння та виду правової системи. Визначено, що правомірні очікування покликані полегшити особам захист їхніх сподівань, коли вони не можуть обґрунтувати свої матеріальні вимоги на підставі закону в позитивістському розумінні та мають захищатися через забезпечення права бути почутим судом у межах справедливої процедури. Обґрунтованість очікування учасника справи про банкрутство у певному контексті є питанням факту та фактором, що належить встановити під час інтерпретації судом норм і принципів права та визначення порядку вирішення справи з урахуванням пропорційності обмеження захисту правомірного очікування. Дослідження дозволило дійти висновку, що об’єктом правовідносин банкрутства є право очікування кредиторів на отримання майнового блага у розумінні ст. 1 Першого протоколу до Конвенції. Проаналізовано процесуальний аспект правомірних очікувань учасників справи про банкрутство та відзначено про дотримання їх темпоральної складової частини, забезпечення процедур, які мають враховувати різносторонність інтересів, що представлені у процедурах. Правомірні очікування матеріально-правового характеру конкурсних та поточних кредиторів становлять сподівання на отримання певного «активу», участь особи у комітеті кредиторів – на отримання «активу» через можливість впливати на організаційні відносини, боржника – на звільнення його від додаткових зобов’язань, арбітражних керуючих – на пропорційну винагороду тощо.

The article deals with general legal principles of providing protection of rightful expectations during bankruptcy procedure. It is established that the conﬂict of diverse and many-sided interests in cases of insolvency makes the court responsible for fulflling the state’s obligation of getting clarity in legal relations. It is pointed out that national courts have a duty of interpretation activity based on general principles of law. The degree of admissibility of that interpretation activity depends on the character of legal relations, the type of legal understanding and the type of legal system. It is found out that rightful expectations are aimed at making it easier for people to protect their hopes when they cannot lay foundation for their fnancial claims and have to defend themselves through securing the right of being heard by the court within fair procedure. The reasonableness of the expectation of a participant in a case of bankruptcy in certain context is a matter of fact and a factor to be established during the court’s interpretation of the norms and principles of law and establishing the procedure of the case solution while taking into account the proportionality of abridgement of rightful expectation protection. The research made it possible to conclude that the object of the legal relations of bankruptcy is the creditor’s right of expectation to get property beneft as understood by article 1 of the First Protocol of the Convention. The procedural aspect of the rightful expectations of the participants of a case of bankruptcy was analysed, keeping to their temporal part was pointed out as well as providing the procedures that are to take into account the diversity of the interests represented in the procedures. The pre-bankruptcy and post-bankruptcy creditors’ rightful expectations of material legal character are hopes to get certain «asset», a debtor’s rightful expectations are hopes to be released from additional obligations, insolvency ofcers’ rightful expectations are hopes to get proportional repayment etc, and a person’s participation in a creditor committee, which provides inﬂuence on organizational relations and public interests, determines justifed hopes to get «asset».

В статье исследованы общеправовые основы обеспечения защиты правомерных ожиданий при осуществлении процедур банкротства. Определено, что столкновения разносторонних и разнохарактерных интересов по делам неплатежеспособности возлагает на суд исполнения обязанности государства достичь определенности в правоотношениях. Отмечено, что национальные суды имеют обязанность интерпретационной деятельности, основываясь на общих принципах права, степени допустимости и необходимости которой зависит от характера правоотношений, типа правопонимания и вида правовой системы. Определено, что правомерные ожидания призваны облегчить лицам защиту их надежд, когда они не могут обосновать свои материальные требования на основании закона в позитивистском понимании и должны защищаться путем обеспечения права быть услышанным судом в пределах справедливой процедуры. Обоснованность ожидания участника дела о банкротстве в определенном контексте вопросом факта и фактором, предстоит установить при интерпретации судом норм и принципов права и определения порядка решения дела с учетом пропорциональности ограничения защиты правомерного ожидания. Исследование позволило сделать вывод, что объектом правоотношений банкротства является право ожидания кредиторов на получение имущественного блага в понимании ст. 1 Протокола Конвенции. Проанализирован процессуальный аспект правомерных ожиданий участников дела о банкротстве и отмечено о соблюдении их темпоральной составной части, обеспечение процедур, которые должны учитывать разносторонность интересов, представленных в процедурах. Правомерные ожидания материально-правового характера конкурсных и текущих кредиторов составляют надежду на получение определенного «актива», участие лица в комитете кредиторов - на получение «актива» из-за возможности влиять на организационные отношения, должника - на освобождение его от дополнительных обязательств, арбитражных управляющих - на пропорциональное вознаграждение и тому подобное.
Theoretical and practical aspects of providing the protection of rightful expectations during bankruptcy procedure
Синєгубов, О. В. Теоретичні та практичні аспекти забезпечення захисту правомірних очікувань під час здійснення процедур банкрутства / Олег Васильович Синєгубов // Нове українське право. - 2021. - Вип. 3. - С. 90-102.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; правова визначеність; правомірні очікування; банкрутство; кредитор; боржник; правовая определенность; правомерные ожидания; банкротство; должник; legal clarity; rightful expectations; bankruptcy; creditor; debtor