Legal Regulation of Criminal Liability for Crimes Against the Environment - Savchuk, O.; Савчук, О.; Butenko, V. B.; Бутенко, В. Б. (Archives of Criminology and Forensic Sciences. -2021. - № 3. - P. 91–97, 2021)
Проаналізовано чинне законодавство України у сфері кримінальної відповідальності за злочини проти довкілля. Акцентовано увагу на важливості посилення кримінальної відповідальності задля забезпечення передбаченого Конституцією України як основоположним законом та гарантом конституційних прав і свобод людини й громадянина щодо безпечного для життя і здоров’я довкілля та на відшкодуванні завданої порушенням цього права шкоди. Однак сьогодні однією з глобальних проблем є зміна клімату внаслідок посилення промислового забруднення, збільшення кількості транспортних засобів, які не відповідають екологічним нормам, та інших факторів, що забруднюють природне середовище.

The article analyzes the current legislation of Ukraine in the field of criminal liability for crimes against the environment. Special attention is paid to the importance of enhancing criminal liability to ensure, provided by the Constitution of Ukraine as a fundamental law and guarantor of constitutional rights and freedoms of a person and citizen for the crimes against the environment and to compensate for the damage caused by the violation of this right. However, today one of the global problems is climate change owing to strengthening industrial pollution, increasing the number of vehicles, that do not follow environmental standards and other factors that pollute the natural environment.

Проанализировано действующее законодательство Украины в сфере уголовной ответственности за преступления против окружающей среды. Особое внимание уделяется важности усиления уголовной ответственности за обеспечение, предусмотренное Конституцией Украины как основным законом и гарантом конституционных прав и свобод человека и гражданина, за преступления против окружающей среды и за возмещение вреда, причиненного нарушение этого права. Однако на сегодняшний день одной из глобальных проблем является изменение климата в связи с усилением промышленного загрязнения, увеличением количества транспортных средств, не соответствующих экологическим нормам и другими факторами, загрязняющими природную среду.
Правове регулювання кримінальної відповідальності за злочини проти довкілля
Правовое регулирование криминальной ответственности за преступления против окружающей среды
Keywords: довкілля; environment; окружающая среда; злочини проти довкілля; crimes against environment; преступления против окружающей среды; кримінальна відповідальність; criminal liability; уголовная ответственность; правове регулювання; legal regulation; правовое регулирование; навколишнє середовище