Рівні та форми ранньої психологічної допомоги - Федоренко, О. І.; Fedorenko, O. I.; Федоренко Олена (Соціально-психологічне забезпечення діяльності сил безпеки та оборони України : тези доп. V Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 31 трав. 2024 р.). – Харків: НА НГУ, 2024. – С. 44-46, 2024)
Зазначено, що представники різних груп людей із психотравмівним досвідом по-різному переживають кризові, травмівні та стресові події, по-різному адаптуються до життя, це означає, що допомога у кожному окремому випадку має свої особливості. Кожен рівень передбачає певні вимоги до місця надання, до підготовки тих, хто надає психологічну допомогу, вимоги до реалізації різноманітних заходів, різних форм психологічної допомоги, залежно від соціальної ситуації, потреб і стану постраждалих осіб.

It is noted that representatives of different groups of people with psycho-traumatic experiences experience crisis, traumatic and stressful events in different ways, and adapt differently to life, this means that help in each individual case has its own characteristics. Each level provides certain requirements for the place of provision, for the training of those who provide psychological assistance, requirements for the implementation of various measures, various forms of psychological assistance, depending on the social situation, needs and condition of the affected persons.

Отмечено, что представители разных групп людей с психотравмированным опытом по-разному переживают кризисные, травмирующие и стрессовые события, по-разному адаптируются к жизни, это значит, что помощь в каждом частном случае имеет свои особенности. Каждый уровень предусматривает определенные требования к месту предоставления, к подготовке тех, кто оказывает психологическую помощь, требования к реализации различных мер, различных форм психологической помощи, в зависимости от социальной ситуации, потребностей и состояния пострадавших.
Keywords: рання психологічна допомога; рівні надання психологічної допомоги; форми психологічної допомоги; early psychological assistance; levels of psychological assistance; forms of psychological assistance; ранняя психологическая помощь; уровни оказания психологической помощи; формы психологической помощи