Рівні (види) соціального захисту державних службовців в Україні - Безусий, В. В.; Bezusyi, V. V. (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право . - 2019. - Вип. 57, т. 1. - С. 124-128., 2019)
У статті наведено характеристику рівнів соціального захисту державних службовців в Україні, а також основи такого захисту. Мається на увазі, що соціальний захист державних службовців є цілісним явищем, але його реалізація відбувається як щодо всіх державних службовців загалом, так і стосовно кожного державного службовця зокрема, а також у різних за статусом органах, підприємствах і установах держави. З урахуванням цієї тези варто зазначити, що за певною системою ознак соціальний захист державних службовців в Україні може мати відповідні рівні (види) своєї реалізації. Підставами для виділення таких рівнів (види) є: узагалі виконання особою завдань і функцій держави; виконання обов’язків у відповідному державному органі, підприємстві, установі, організації; здійснення заходів із соціального захисту залежно від рівня державного управління. Досліджено соціальний захист державних службовців з погляду його рівнів реалізації як складової структури (взаєморозміщення та взаємозв’язок складових частин цілого; будова) його концептуальних засад дозволяє системно та комплексно охарактеризувати це явище, надасть можливість повно та всебічно виявити шляхи й особливості його реалізації. Адже, як щодо цього зазначено у фаховій літературі, соціальна захищеність поширюється на всіх людей, однак форми, методи, рівень їхнього захисту різні. Це багатоступенева і багаторівнева система, яка виконує дві основні функції: 1) компенсацію наслідків бідності через надання адресної допомоги; 2) забезпечення умов для участі громадян у соціальному страхуванні під час їхнього активного періоду життя. Наведені завдання соціального захисту поширюються також на державних службовців. Зауважено, що дослідження соціального захисту державних службовців вказує на його складну структуру, багатоманітність проявів і напрямів реалізації. Усе це в сукупності створює його зміст. Останній, беручи до уваги виявлені нами рівні існування цього засобу реалізації соціальної політики, є досить різноманітним за своїм складом. Саме тому, ураховуючи важливість і значущість наведення характеристики його змісту для формування цілісної концепції соціального захисту державних службовців, актуальним питанням досліджуваної проблематики є висвітлення змісту соціального захисту цієї категорії населення України, що працює.

The article describes the characteristics of the levels of social protection of civil servants in Ukraine, as well as the basics of social protection of civil servants points to the possibility of highlighting such a characteristic of the implementation of this tool of implementation of social policy of the state as the levels of its implementation. It is understood that social protection of civil servants is a holistic phenomenon, but its implementation occurs both for all civil servants as a whole and for each civil servant individually, as well as in different bodies, enterprises and institutions of the state. Taking into account this thesis, it should be kept in mind that according to a certain system of features, social protection of civil servants in Ukraine may have corresponding levels (types) of its realization. The following are the grounds for the allocation of such levels (types): performing duties in the relevant state body, enterprise, institution, organization; implementation of social protection measures depending on the level of public administration. The social protection of civil servants has been investigated in terms of its level of realization as an integral structure (interplacement and interconnection of components of the whole; structure) of its conceptual foundations, as we have already noted, enables to characterize this phenomenon more systematically and comprehensively, will allow more fully and comprehensively identify ways and features of its implementation. After all, as it is indicated in the professional literature, social protection extends to all people, but the forms, methods, level of their protection are different. It is a multi-level and multi-level system that has two main functions: 1) compensation for the effects of poverty through targeted assistance; 2) introduction of conditions for participation of citizens in social insurance during their active period of life. The above mentioned tasks of social protection are fully applicable to civil servants. It is noted that the study of social protection of civil servants indicates its complex structure, variety of manifestations and directions of implementation. All this together forms its meaning. The latter, taking into account the levels of existence of this social policy implementation tool, we have found, is quite diverse in its composition. That is why, taking into account the importance and importance of characterizing its content for forming a holistic concept of social protection of civil servants, the pressing issue of the problematic issue is to cover the content of social protection of this category of working population of Ukraine.

В статье приведена характеристика уровней социальной защиты государственных служащих в Украине, а также основы такой защиты. Имеется в виду, что социальная защита государственных служащих является целостным явлением, но его реализация происходит как всех государственных служащих в целом, так и по каждому государственному служащему в частности, а также в различных по статусу органах, предприятиях и учреждениях государства. С учетом этого тезиса стоит отметить, что по определенной системе признаков социальная защита государственных служащих в Украине может иметь соответствующие уровни (виды) своей реализации. Основаниями для выделения таких уровней (виды) являются: вообще исполнения лицом задач и функций государства; выполнение обязанностей в соответствующем государственном органе, предприятии, учреждении, организации; осуществление мероприятий по социальной защите в зависимости от уровня государственного управления. Исследована социальная защита государственных служащих с точки зрения его уровней реализации как составляющей структуры (взаиморасположение и взаимосвязь составляющих частей целого) его концептуальных основ позволяет системно и комплексно охарактеризовать это явление, позволит полно и всесторонне выявить пути и особенности его реализации. Ведь, как относительно этого отмечено в профессиональной литературе, социальная защищенность распространяется на всех людей, однако формы, методы, уровень их защиты различны. Это многоступенчатая и многоуровневая система, которая выполняет две основные функции: 1) компенсацию последствий бедности путем предоставления адресной помощи; 2) обеспечение условий для участия граждан в социальном страховании во время их активного периода жизни. Приведенные задачи социальной защиты распространяются также на государственных служащих. Замечено, что исследования социальной защиты государственных служащих указывает на его сложную структуру, многообразие проявлений и направлений реализации. Все это в совокупности создает его содержание. Последний, принимая во внимание выявленные нами уровни существования этого средства реализации социальной политики, является весьма разнообразным по своему составом. Именно поэтому, учитывая важность и значимость наведения характеристики его содержания для формирования целостной концепции социальной защиты государственных служащих, актуальным вопросом исследуемой проблематики является освещение содержания социальной защиты этой категории населения Украины.
Levels (tipes) of social protection of civil servants in Ukraine
Безусий, В. В. Рівні (види) соціального захисту державних службовців в Україні / В. В. Безусий // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право . - 2019. - Вип. 57, т. 1. - С. 124-128.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; соціальна функція держави; соціальний захист; рівні соціального захисту; забезпечення соціального захисту державних службовців; social function of state; social protection; level of social protection; ensuring social protection of public servants; социальная функция государства; уровни социальной защиты; обеспечение социальной защиты государственных служащих; Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; социальная защита