Правове становище жінок в Україні у період незалежності - Онищенко, А. М.; Onyshchenko, A. M. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 142-144, 2024)
Підкреслено, що законодавство України в цілому гарантує реалізацію прав жінок. Проте, на практиці майже в усіх сферах суспільного життя є ознаки гендерної дискримінації, з якими необхідно боротися. Під час реформування поліції було здійснено спробу забезпечити більший гендерний баланс у складі новоствореної служби. Також за останні роки було легалізовано службу жінок в армії, скасовано перелік заборонених для жінок професій, а також удосконалено законодавство про працю для боротьби з дискримінацією.

It is emphasized that the legislation of Ukraine as a whole guarantees the realization of women's rights. However, in practice in almost all spheres of social life there are signs of gender discrimination that must be fought. During the reformation of the police, an attempt was made to ensure a greater gender balance in the composition of the newly created service. Also, in recent years, the service of women in the army has been legalized, the list of professions prohibited for women has been abolished, and labor legislation has been improved to combat discrimination.

Подчеркнуто, что законодательство Украины в целом гарантирует реализацию прав женщин. Тем не менее, на практике почти во всех областях общественной жизни есть признаки гендерной дискриминации, с которыми необходимо бороться. В ходе реформирования полиции была предпринята попытка обеспечить больший гендерный баланс в составе вновь созданной службы. Также за последние годы была легализована служба женщин в армии, отменен перечень запрещенных для женщин профессий, а также усовершенствовано законодательство о труде по борьбе с дискриминацией.
Keywords: Україна; правове становище; жінки; гендерна рівність; Ukraine; legal status; women; gender equality; Украина; правовое положение; женщины; гендерное равенство