Проблемні питання реалізації стандарту розумного строку в судових стадіях кримінального процесу України - Коровайко, О. І.; Korovaiko , O. I. (Європейські перспективи. - 2016. - №4. - С. 141-147, 2016)
Розглянуто проблеми реалізації права особи на розгляд справи впродовж розумного строку в судових стадіях кримінального судочинства України. Відмічено, що вітчизняний законодавець при визначенні строків здійснення кримінального провадження в судових стадіях переважно застосовує оціночні поняття, крім того, у чинному кримінальному процесуальному законодавстві щодо судового провадження не закріплено дієвих механізмів захисту права на судовий розгляд упродовж розумного строку. Визначено напрями удосконалення кримінального процесуального законодавства з метою забезпечення належної дії механізму дотримання засади розумності строків шляхом конкретизації строків проведення процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень у суді.

Based on the analysis of legal literature, legislature in force and practice of European Court of Human Rights the article examines issues of realization of person’s right to consideration the case within reasonable term in stages of criminal legal proceedings of Ukraine. It outlines that domestic legislator in defining terms for criminal proceedings in stages judicial legal proceedings mainly use evaluative notions, more over norms on judicial legal proceedings of criminal procedural legislature in force do not provide efficient mechanisms for protection of the right to criminal legal proceedings within reasonable terms. The article ascertains ways of enhancement of criminal procedural legislature in the question of securing bases of reasonable terms by means of concrete estimation the terms for actions in the proceedings and making procedural decision in court.

Рассмотрены проблемы реализации права лица на рассмотрение дела в разумный срок в судебных стадиях уголовного судопроизводства Украины. Отмечено, что отечественный законодатель при определении сроков осуществления уголовного производства в судебных стадиях преимущественно применяет оценочные понятия, кроме того, в действующем уголовном процессуальном законодательстве относительно судебного производства не закреплены действенные механизмы защиты права на судебное разбирательство в течение разумного срока. Определены направления совершенствования уголовного процессуального законодательства с целью обеспечения должного действия механизма соблюдения принципа разумности сроков путем конкретизации сроков проведения процессуальных действий и принятия процессуальных решений в суде.
Keywords: міжнародні стандарти судочинства; кримінальне провадження; судове провадження; право на судовий захист; розумні строки; international judicial standards; criminal proceedings; court proceedings; right to judicial protection; reasonable terms; международные стандарты судопроизводства; уголовное производство; судебное производство; право на судебную защиту; разумные сроки