Парламентська недоторканність: захист демократії чи привілей? - Гуменюк, Д. А.; Humeniuk, D. A. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 416-419, 2025)
Акцентовано на важливості знайти баланс між необхідністю захисту депутатів від політичних переслідувань і забезпеченням їхньої відповідальності перед законом. Оцінка парламентської недоторканності має враховувати міжнародний досвід, де існують механізми обмеження її застосування, що дозволяють уникати зловживань. У цьому контексті, реформи, спрямовані на чітке регулювання та обмеження цієї привілеї, можуть бути необхідними для зміцнення правової держави та підвищення довіри громадян до політичних інститутів.

The emphasis is on the importance of finding a balance between the need to protect deputies from political persecution and ensuring their accountability before the law. The assessment of parliamentary immunity should take into account international experience, where there are mechanisms to limit its application, allowing to avoid abuse. In this context, reforms aimed at clearly regulating and limiting this privilege may be necessary to strengthen the rule of law and increase citizens' trust in political institutions.
Keywords: депутат; парламентська недоторканність; міжнародний досвід; ухилення від кримінальної відповідальності; deputy; parliamentary immunity; international experience; evasion of criminal responsibility