Legal regulation of entrepreneurial activity in the national security system - Bezpalova, O. I.; Безпалова, О. І.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2886-695X; Yunina, M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-0311-4591; Korohod, S.; Rezvorovich, K.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-1183-613X; Ohanisian, T. (Entrepreneurship and Sustainability Issues. – 2021. – Vol. 8, № 3 (March) . – P. 340-355, 2021)
Визначено основні напрямки деструктивного економічного впливу на підприємницьку діяльність у системі національної безпеки, що дозволило виявити можливі ризики підприємницької діяльності та розробити комплекс превентивних заходів щодо зменшення негативного впливу зовнішніх факторів. Враховуючи сучасні умови макроекономічної ситуації, необхідно постійно контролювати процеси, що відбуваються в зовнішньому середовищі та впливають на стан економічної безпеки бізнесу. За допомогою міжнародних рейтингових індексів, які є важливим інструментом, вагомим орієнтиром та зовнішнім джерелом інформації, у другому розділі відстежено місце України в міжнародних рейтингах та проведено комплексну оцінку, оскільки відповідні рейтинги займають місце. якими світові організації позначають Україну є індикаторами її розвитку. Обґрунтовано взаємозв’язок та вплив наведених показників на економічну безпеку підприємницької діяльності. Згідно з дослідженням позиції України в міжнародних рейтингах, зроблено висновок, що позиція України наразі незадовільна, в Україні ще не створені безпечні умови для розвитку бізнесу: нестабільне податкове законодавство, значний корупційний тиск та валютні обмеження, відсутність серйозних виграшів щодо інвестиційної привабливості. а для забезпечення національної конкурентоспроможності державна підтримка розвитку бізнесу є недостатньою та нецілеспрямованою; обмежені можливості фінансування державних програм розвитку бізнесу. Управління підприємницькою діяльністю в Україні – це напрям державної політики, комплекс заходів і форм економічного, правового та організаційного впливу на бізнес і підприємців, у тому числі шляхом державної підтримки та захисту суб’єктів господарювання, а також державного контролю за дотриманням вимог законодавства суб'єктами такої діяльності.

The main directions of the destructive economic impact on business activities in the national security system have been identified, which allowed to identify possible risks for business activities and to develop a set of preventive measures to reduce the negative impact of external factors. Given the current conditions of the macroeconomic situation, it is necessary to constantly monitor the processes that take place in the external environment and have an impact on the state of economic security of business. With the help of international rating indices, which are an important tool, a significant reference point and an external source of information, Ukraine's place in international rankings has been tracked in the second section and a comprehensive assessment has been made, as the relevant rankings places by which world organizations mark Ukraine are indicators of its development. The interrelation and influence of the given indicators on the economic security of entrepreneurial activity are substantiated. According to the study of Ukraine's position in international rankings, it is concluded that Ukraine's position is currently unsatisfactory, Ukraine has not yet created safe conditions for business development: unstable tax legislation, significant corruption pressure and currency restrictions, lack of serious gains in investment attractiveness and to ensure national competitiveness, state support for business development is insufficient and unfocused; limited opportunities for financing state programs for business development. Entrepreneurial activity management in Ukraine is a direction of state policy, a set of measures and forms of economic, legal, and organizational impact on business and entrepreneurs, including through state support and protection of business entities, as well as state control over compliance requirements of the legislation by subjects of such an activity.

Определены основные направления деструктивного экономического влияния на предпринимательскую деятельность в системе национальной безопасности, что позволило выявить возможные риски предпринимательской деятельности и разработать комплекс превентивных мер по уменьшению негативного влияния внешних факторов. Учитывая современные условия макроэкономической ситуации, необходимо постоянно контролировать происходящие во внешней среде процессы и влияющие на состояние экономической безопасности бизнеса. С помощью международных рейтинговых индексов, которые являются важным инструментом, весомым ориентиром и внешним источником информации, во второй главе отслежено место Украины в международных рейтингах и проведена комплексная оценка, поскольку соответствующие рейтинги занимают место. которыми мировые организации обозначают Украину, являются индикаторами ее развития. Обоснована взаимосвязь и влияние приведенных показателей на экономическую безопасность предпринимательской деятельности. Согласно исследованию позиции Украины в международных рейтингах, сделан вывод, что позиция Украины пока неудовлетворительна, в Украине еще не созданы безопасные условия для развития бизнеса: нестабильное налоговое законодательство, значительное коррупционное давление и валютные ограничения, отсутствие серьезных выигрышей по инвестиционной привлекательности. а для обеспечения национальной конкурентоспособности государственная поддержка развития бизнеса недостаточна и нецеленаправленна; ограниченные возможности финансирования государственных программ развития бизнеса Управление предпринимательской деятельностью в Украине – это направление государственной политики, комплекс мер и форм экономического, правового и организационного влияния на бизнес и предпринимателей, в том числе путем государственной поддержки и защиты хозяйствующих субъектов, а также государственного контроля за соблюдением требований законодательства субъектами такой деятельности.
Legal regulation of entrepreneurial activity in the national security system / Olha Bezpalova, Maryna Yunina, Svitlana Korohod and ot. // Entrepreneurship and Sustainability Issues. – 2021. – Vol. 8, № 3 (March) . – P. 340-355. – DOI: https://doi.org/10.9770/jesi.2021.8.3(22).
Bezpalova, O.; Yunina, M.; Korohod, S.; Rezvorovich, K.; Ohanisian, T. 2021. Legal regulation of entrepreneurial activity in the national security system, Entrepreneurship and Sustainability Issues 8(3): 340-355. https://doi.org/10.9770/jesi.2021.8.3(22)
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u zarubizhnomu vydanni; publikatsii u WoS; entrepreneurial activity; national security; legal regulation; international rankings; state policy; підприємницька діяльність; національна безпека; правове регулювання; міжнародні рейтинги; державна політика; предпринимательская деятельность; национальная безопасность; правовое регулирование; международные рейтинги; государственная политика