Провадження за скаргами громадян: зміст та проблеми реалізації - Шоптенко, С. С.; Shoptenko, S. S. (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2018. – Вип. 1. - С. 182-185, 2018)
У статті визначено зміст та проблеми реалізації проваджень за скаргами громадян. Проаналізовано наукові погляди на поняття скарги та провадження за скаргами громадян, подано їх авторське визначення. Виокремлено стадії провадження за скаргами громадян. Досліджено порядок подання скарг суб’єктам публічної адміністрації. З’ясовано недоліки нормативно-правового регулювання проваджень за скаргами громадян та запропоновано шляхи їх виправлення.

The article defines the content and problems of the implementation of proceedings on citizens’ complaints. The scientific views on the notion of complaint and proceedings on citizens’ complaints were analyzed and their author’s definitions were given. The stages of proceedings on citizens’ complaints were outlined. The procedure of submitting complaints to public administration was explored. The shortcomings of the regulatory and legal regulation of proceedings on citizens’ complaints were found out and ways of their correction were proposed.

В статье определено содержание и проблемы реализации производств по жалобам граждан. Проанализированы научные взгляды на понятие жалобы и производства по жалобам граждан, предоставлено их авторское определение. Выделены стадии производства по жалобам граждан. Исследован порядок подачи жалоб субъектам публичной администрации. Выяснено недостатки нормативно-правового регулирования производств по жалобам граждан и предложены пути их исправления.
Proceedings on citizens’ complaints: content and implementation problems
Keywords: скарга; complaint; жалоба; адміністративне провадження; administrative proceedings; административное производство; провадження за скаргами; complaint proceedings; производство по жалобам; нормативно-правове регулювання; normative and legal regulation; нормативно-правовое регулирование