Завдання та функції контролю за якістю вищої освіти в Україні - Невядовський, В. О.; Neviadovskyi, V. O. (Європейські перспективи. - 2016. - № 1. - С. 212-216, 2016)
Доведено, що метою контролю за якістю вищої освіти в Україні є забезпечення високого рівня управління вищою освітою та її якості на території всієї держави. Визначено, що функції контролю за якістю вищої освіти в Україні – це система нормативно-встановлених, обумовлених завданнями напрямів реалізації контролю, з метою забезпечення високого рівня управління вищою освітою та її якості на території України. Наголошено на необхідності розробки та прийняття окремого Закону України «Про контроль якості вищої освіти», в якому слід визначити, мету, завдання, функції та принципи здійснення контролю за якістю вищої освіти.

It is proved that the purpose of quality control of higher education in Ukraine is to ensure a high level of management of higher education and its quality throughout the country. It is determined that the functions of quality control of higher education in Ukraine are a system of normatively established, task-oriented areas of control, in order to ensure a high level of management of higher education and its quality in Ukraine. Emphasis is placed on the need to develop and adopt a separate Law of Ukraine “On Quality Control of Higher Education”, which should define the purpose, objectives, functions and principles of quality control of higher education.

Доказано, что целью контроля качества высшего образования в Украине является обеспечение высокого уровня управления высшим образованием и его качеством на территории всего государства. Определено, что функции контроля качества высшего образования в Украине – это система нормативно-установленных, обусловленных задачами направлений реализации контроля с целью обеспечения высокого уровня управления высшим образованием и его качества на территории Украины. Отмечена необходимость разработки и принятия отдельного Закона Украины «О контроле качества высшего образования», в котором следует определить цель, задачи, функции и принципы осуществления контроля за качеством высшего образования.
Keywords: заклад вищої освіти; institution of higher education; заведение высшего образования; якість освіти; quality of education; качество образования; контроль; control; функції; функції контролю за якістю вищої освіти; functions of quality control of higher education; функции контроля качества высшего образования