Наукові публікації (Scientific publications). УДК 343.8

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 53
  • Документ
    Щодо визначення кола завдань кримінально-виконавчої політики України
    (Юридичний науковий електронний журнал. - 2014. - № 6. - С. 161-163, 2014) Кутєпов, М. Ю.; Kutiepov, M. Yu.
    Розглянуто завдання кримінально-виконавчої політики в контексті наукової полеміки щодо цього питання та його практичної значущості та актуальності. На основі узагальнення теоретичних та практичних положень виділено конкретні завдання кримінально-виконавчої політики України.
  • Документ
    Виправлення та ресоціалізація засуджених і суміжні поняття
    (Проблеми законності. - 2021. - Вип. 155. - С. 182-207, 2021) Денисов, С. Ф.; Denysov, S. F.; Заїка, Д. Є.; Zaika, D. Ye.
    Стаття присвячена дослідженню історичного контексту, часового проміжку існування, сутності, змісту та особливостей нормативного закріплення термінів «виправлення», «виховання», «корекція», «ресоціалізація», «соціальна адаптація», «соціальна реабілітація» і «реінтеграція». На підставі положень чинного законодавства та поглядів у науковій літературі окреслено межі кожного із зазначених вище термінів та вказано на особливості їх співвідношення між собою.
  • Документ
    Виправлення та ресоціалізація засуджених на території України у ХІХ–ХХ століттях: теоретичний і практичний аспекти
    (Проблеми законності. - 2021. - Вип. 153. - С. 131-154, 2021) Денисов, С. Ф.; Denysov, S. F.; Заїка, Д. Є.; Zaika, D. Ye.
    Досліджено особливості виникнення та розвитку виправлення і ресоціалізації в системі виконання кримінальних покарань на території України. Автори поставили за мету проаналізувати не лише градацію науково-філософської думки, але й дослідити рівень практичної реалізації доктринальних положень. Окреслено головні історичні аспекти, що вплинули на розвиток виправлення та ресоціалізації у відмежувальний, репресивний та реорганізаційний періоди історії України. Вивчено правові позиції та наукові погляди провідних вчених досліджуваного періоду, статистичні дані щодо кількості засуджених осіб на території України, матеріали публічних виступів провідних юристів та низку першоджерел історичного значення.
  • Документ
    Кадрове забезпечення діяльності кримінально-виконавчої інспекції України
    (Право і суспільство. - 2015. - № 3, ч. 2. - С. 162-168, 2015) Капустіна, К. О.; Kapustina, K. O.
    Визначено сутність кадрового забезпечення кримінально-виконавчої інспекції України. Розглянуто питання реалізації кадрової політики в діяльності вказаної установи. Звернуто окрему увагу на визначення змісту термінів «кадри» та «кадрове забезпечення діяльності кримінально-виконавчої інспекції України». Розглянуто окремі особливості останнього. Запропоновано й обґрунтовано шляхи вдосконалення кадрового забезпечення діяльності кримінально-виконавчої інспекції України.
  • Документ
    Правова основа діяльності органу пробації щодо неповнолітніх засуджених
    (Право і суспільство. - 2015. - № 6-2, ч. 1. - С. 206-211, 2015) Олефір, Л. І.; Olefir , L. I.
    Розкрито правову основу діяльності органу пробації щодо неповнолітніх засуджених та виділено три види пробації: досудову, наглядову й пенітенціарну. Доведено, що пробація щодо неповнолітніх має бути дієвою системою таких наглядових, соціальних, виховних і профілактичних заходів, які дозволять здійснювати ефективне запобігання злочинності серед неповнолітніх в органах виконання покарань.
  • Документ
    Провідні напрями реформування сучасної кримінально-виконавчої політики України
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2016. - Вип. 2, ч. 2. - С. 299-305, 2016) Огородник, Є. І.; Ohorodnyk , Ye. I.
    У статті здійснено аналіз провідних напрямів реформування сучасної кримінально-виконавчої політики України. Відстоюється думка, що варто відмовитись від розуміння засудженого як аморфного, що сприймає інформаційний та інший ресоціалізаційний вплив об’єкта кримінально-запобіжної діяльності. Констатується започаткування тенденції демілітаризації пенітенціарного відомства та поступової передачі важелів стратегічного управління до Міністерства юстиції України.
  • Документ
    Зарубіжний досвід удосконалення оцінювання персоналу установ виконання покарань та можливості його використання в Україні
    (Наше право. - 2017. - № 1. - С. 219-224, 2017) Науменко, К. С.; Naumenko, K. S.
    Досліджено основні критерії за якими здійснюється оцінка працівників органів та установ виконання покарань у зарубіжних країнах, серед яких психологічний стан та особистість майбутнього працівника, адаптація особи до умов праці в пенітенціарних установах. Надано конкретні рекомендації щодо удосконалення чинного законодавства з питань оцінювання персоналу органів та установ виконання покарань.
  • Документ
    Проблеми правових засад кадрового забезпечення Державної кримінально-виконавчої служби України
    (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. ІІІ наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 11 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 166-169, 2023) Свердлін, К. Ю.; Sverdlin, K. Yu.
    Наведено кроки щодо удосконалення нормативно-правових засад кадрового забезпечення Державної кримінально-виконавчої служби України. Наголошено, що ці засади мають бути не просто деклараціями про наміри, а реально втіленими, системно діючими правилами роботи щодо формування, реалізації та підтримки на належному рівні кадрового потенціалу Державної кримінально-виконавчої служби України.
  • Документ
    Психологічний супровід в установах виконання покарань
    (Особистість, суспільство, війна: тези доп. учасників міжнар. психолог. форуму (м. Харків, 7 квіт. 2023 р.). – Харків, 2023. – С. 84-86, 2023) Жданова, І. В.; Zhdanova, І. В.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6361-3029; Сидоренко, А.Ю.; Sydorenko, A.Yu.
    Зазначено, що психологічний супровід є доцільним та необхідним в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.
  • Документ
    Ретроспективний аналіз звільнення засуджених від відбування покарання
    (Вісник Запорізького національного університету. Сер.: Юрид. науки. – 2013. – № 1, ч. 1. – С. 183-189, 2013) Журова, І. І.; Zhurova, I. I.
    Здійснено історико-правовий аналіз становлення та розвитку інституту звільнення засуджених від відбування покарань у різні історичні періоди. Наголошено, що звільнення засуджених від відбування покарання за певних підстав - це прояв довіри до них з боку держави, надання їм певної пільги у виді звільнення від покарання раніше визначеного строку, а тому вони зобов’язані, не тільки не вчиняти новий злочин, але й дотримувати всіх умов визначених судом при їх звільненні.
  • Документ
    Дослідження особливостей правового регулювання пробації в Україні
    (Вісник Асоціації кримінального права України. - 2022. - № 2(18). - С. 69-94, 2022) Денисов, С. Ф.; Denysov, S. F.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1218-0016; Заїка, Д. Є.; Zaika, D. Ye.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1300-3492
    Досліджено особливості правового регулювання пробації в Україні. На основі аналізу основних вітчизняних та міжнародних нормативно-правові актів, що регулюють проблематику, згруповано та окреслено пропозиції провідних вчених та практиків України, виявлено колізії, прогалини та інші недоліки чинного законодавства України, що регулює функціонування інституту пробації, проведено порівняльно-правовий аналіз, та надано науково обґрунтовані висновки.
  • Документ
    Проблеми виконання покарання у виді позбавлення волі в слідчих ізоляторах України
    (Наукові читання, присвячені пам’яті профессора Т. А. Денисової : зб. матеріалів (м. Запоріжжя, 10 берез. 2022 р.). – Запоріжжя : КПУ, 2022. – С. 128-131, 2022) Денисов, С. Ф.; Denysov, S. F.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1218-0016; Заїка, Д. Є.; Zaika, D. Ye.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1300-3492
    Визначено, що слідчий ізолятор є не лише установою виконання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, а й установою виконання покарань для більше ніж 6 тис. осіб. При цьому, попри останні спроби модернізації, медичне та соціально-побутове забезпечення все ще перебуває на незадовільному рівні, активно поширюється кримінальна субкультура, ідеологія залякування, акти фізичного насильства. Працівники установ нехтують проведенням соціально-виховної роботи, проходить «взаємозараження» засуджених, що сприяє посиленню їх суспільної небезпечності й відновленню злочинної поведінки в майбутньому.
  • Документ
    Деякі проблемні питання контролю за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням
    (Вісник Запорізького національного університету. Сер.: Юрид. науки. – 2012. – № 1, ч. 2. – С. 211-215 , 2012) Журова, І. І.; Zhurova, I. I.
    Розглянуто порядок здійснення контролю за звільненими з випробуванням як сукупність правовідносин та правових засобів, що складають основу процесу контрольної діяльності кримінально-виконавчої інспекції, які застосовуються в певній послідовності – етапам, визначеній законодавством.
  • Документ
    Зміст і співвідношення правових принципів, спрямованих на забезпечення та захист прав і свобод громадян, засуджених до позбавлення волі в Україні
    (Європейські перспективи. - 2020. - № 3. – С. 136-142, 2020) Почанська, О. С.; Pochanska, O. S.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-3953-8660
    Досліджено зміст і особливості правових принципів, які становлять основу нормативно-правового забезпечення прав і свобод громадян, засуджених до позбавлення волі в Україні. Уточнено поняття «правові принципи», визначено та надано загальну характеристику загальноправових та спеціальних норм-принципів, які складають систему правових гарантій прав та свобод громадян, засуджених до позбавлення волі.
  • Документ
    Тримання осіб, щодо яких обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, в умовах ведення бойових дій
    (Кримінально-виконавча система України та її роль у розбудові правової і соціальної держави: матеріали ІХ заоч. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Чернігів, 17 черв. 2022 р.) . – Чернігів: Академія ДПтС, 2022. – С. 133-136, 2022) Снітко, М. Є.; Snitko, M. Ye.; Кондратов, Д. Ю.; Kondratov, D. Y.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5426-4878
    Зазначено, що під час дії воєнного стану в Україні повинні створювати окремі табори для тримання військовополонених, але закон передбачає, що в разі неможливості доставлення військовополонених до табору їх тримання вони можуть тимчасово перебувати в дільницях для тримання військовополонених, утворених у виправних колоніях різних рівнів безпеки. Наголошено, що у виправних колоніях можуть створювати сектори для тримання осіб, узятих під варту, але за умови забезпечення їх ізоляції від інших осіб, яких тримають у цій установах.
  • Документ
    Дослідження проблем підготовки та звільнення засуджених осіб з місць позбавлення волі в Україні
    (Український дослідницький простір в умовах війни: адаптація й перезавантаження технічних і юридичних наук: зб. матеріалів доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків-Рига, 31 трав. 2022 р.). – Харків, 2022. – С. 76-78, 2022) Денисов, С. Ф.; Denysov, S. F.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1218-0016; Заїка, Д. Є.; Zaika, D. Ye.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1300-3492
    Досліджено проблеми процесу підготовки та звільнення засуджених з місць позбавлення волі, як одного з основних етапів виправлення та ресоціалізації. Проаналізовано чинні нормативно-правові акти, публікації провідних вчених та згруповано їх за спільними ознаками.
  • Документ
    Зарубіжний досвід громадського впливу на засуджених та можливості його імплементації у вітчизняне законодавство
    (Юридичний науковий електронний журнал. - 2017. - № 2. - С. 145-147, 2017) Турчина, О. С.; Turchyna, O. S.
    Проаналізовано форми громадського впливу на виправлення та ресоціалізацію засуджених в зарубіжних країнах на прикладі Норвегії, Сінгапуру, Уганди, Бразілії, Кенії, Польщі. Виокремлено етапи розвитку громадського контролю. Запропоновано можливі шляхи імплементації даних форм у вітчизняне законодавство.
  • Документ
    Інститут пробації: теоретичні та практичні аспекти діяльності
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2017. - Вип. 2. - С. 259-263, 2017) Турчина, О. С.; Turchyna, O. S.
    Досліджено функціонування інституту пробації. Проаналізовано теоретичні та практичні аспекти цієї діяльності. Розглянуто основні нормативно- правові акти, що регулюють діяльність пробації. Приділено увагу волонтерам пробації, які лише розпочинають свою роботу у сфері виправлення та ресоціалізації засуджених.
  • Документ
    Основні підходи до розуміння поняття «виправлення засуджених»: ретроспективний аналіз
    (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : матеріали наук.-практ. конф. (м. Харків, 14 трав. 2015 р.). – Харків : ХНУВС, 2015. – С. 213-217, 2015) Турчина, О. С.; Turchyna, O. S.
    Надано ретроспективний аналіз пошуку оптимальних шляхів виправлення ув’язнених , яким займалися як вчені, так і активні політичні діячі.
  • Документ
    Законодавство про досудову пробацію пострадянських країн
    (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки, відзначення Дня Європи та 70-річчя заснування Ради Європи (м. Харків, 16 трав. 2019 р.). - Харків, 2019. - С. 94-102, 2019) Кудіна, Ю. О.; Kudina, Yu. O.
    Надано порівняльний аналіз положень про досудову пробацію України і інших пострадянських країн. Відзначено, що більшість країн виділили досудову пробацію у окремий вид пробації та розуміють її як діяльність спеціально вповноважених компетентних органів виконавчої влади, спрямовану на отримання достовірної інформації стосовно особи, звинуваченої у вчинені злочину на стадії судового провадження, або засудженої особи під час виконання обвинувального вироку суду.