Наукові публікації (Scientific publications). УДК 35

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 1856
  • Документ
    Використання інструментів штучного інтелекту в поліцейській діяльності
    (Кібербезпека в Україні: правові та організаційні питання = Cybersecurity in Ukraine: Legal and Organizational Issues : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 17 листоп. 2023 р.). - Одеса : ОДУВС, 2023. - С. 15-18, 2023) Манжай, О. В.; Manzhai, O. V.
    Зазначено, що розвиток систем штучного інтелекту дозволяє значно прискорити та спростити виконання завдань поліцейської діяльності. Розглянуто потенційні напрями застосування відповідного інструментарію штучного інтелекту у згаданому контексті.
  • Документ
    Використання методу OSINT під час підготовки фахівців з кібербезпеки
    (Кібербезпека в Україні: правові та організаційні питання = Cybersecurity in Ukraine: Legal and Organizational Issues : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 17 листоп. 2023 р.). - Одеса : ОДУВС, 2023. - С. 24-26, 2023) Онищенко, Ю. М.; Onyshchenko, Y. М.
    Розглянуто використання методу OSINT під час підготовки фахівців з кібербезпеки у Харківському національному університеті внутрішніх справ.
  • Документ
    Правові засади взаємодії та координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2016. - Вип. 2, ч. 4. - С. 248-254, 2016) Русецький, А. А.; Rusetskyi, A. A.
    У статті на основі аналізу наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства України розглянуто правові засади взаємодії і координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні та визначено місце серед них адміністративно-правового регулювання.
  • Документ
    Превентивна діяльність поліції у сфері ювенальної превенції
    (Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Юридичні науки. - 2018. - Вип. 2, т. 3. - С. 80-84, 2018) Парханов, Г. Р.; Parkhanov, H. R.
    У статті досліджується превентивна діяльність поліції у сфері ювенальної превенції, що повинна сприяти посиленню відповідальності сім’ї, суспільства та держави за процес виховання і становлення дітей, забезпеченню додержання прав і свобод дітей, які потрапили у конфлікт із законом, шляхом підвищення рівня їх правового та соціального захисту. Виокремлено та розкрито основні напрями превентивної діяльності поліції у сфері ювенальної превенції. Запропоновано шляхи удосконалення правового забезпечення діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції.
  • Документ
    Фізична підготовка в правоохоронних органах як складова фізичної культури і спорту та предмет адміністративно-правового регулювання
    (Наукові записки [Центральноукр. держ. пед. ун-ту імені Володимира Винниченка]. Сер.: Право. – 2017. – Вип. 2., Спецвип. – С. 90-94, 2017) Ковальов, І. М.; Kovalov, I. M.
    Розкрито зміст фізичної підготовки правоохоронних органів в України, розглянуто з позиції функціонального підходу – як функції держави щодо розвитку фізичної культури і спорту, як необхідної умови проходження служби в правоохоронних органах та елементу особистої безпеки правоохоронців, що дозволило передбачити наступність формування змісту зазначеного поняття, виходячи з правової природи управління, яке реалізується в межах адміністративно-правових відносин.
  • Документ
    Мета та завдання професійної підготовки працівників Національної поліції України
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2023. - Вип. 4. - С. 107-113, 2023) Діденко, В. В.; Didenko, V. V.
    Визначено мета та завдання професійної підготовки працівників Національної поліції України. Констатовано, що ключовою метою професійної підготовки поліцейських є формування у людини особистих (психологічних, моральних та фізичних) якостей, а також правової свідомості та професійних знань, умінь і навичок, які у своїй єдності дозволяють йому на високому рівні, якісно та оперативно виконувати покладені на них обов’язки в процесі реалізації завдань та функцій, що покладено на Національну поліцію України як ключовий правоохоронний орган нашої держави. Відзначено той факт, що ані мета, ані завдання професійної підготовки досліджуваної категорії працівників не віднайшли свого законодавчого закріплення. А відтак, дана прогалина потребує усунення шляхом внесення змін та доповнень до діючого спеціального законодавства, норми якого регулюють діяльності поліції взагалі, а також питання професійної підготовки поліцейських, зокрема.
  • Документ
    Prevention of domestic violence as one of the priority areas of preventive policing: Legal regulations and international experience
    (Cuestiones Políticas. – 2023. – Vol. 41, № 79. – P. 142-155, 2023) Ishchenko, I.; Korol, O. V.; Король, О. В.; Hridina, N. Yu.; Грідіна, Н. Ю.; Tyshlek, M.; Nosevych, N.
    Метою дослідження було вивчення норм чинного українського та міжнародного законодавства, позицій науковців, навчальної та довідкової літератури, а також статистичних даних, визначення правового становища Національної поліції як суб’єкта превентивної та протидії діяльності. проти сімей, які постраждали від насильства. В основному змісті статті розкрито правове становище Національної поліції як суб’єкта запобігання та протидії домашньому насильству, який виконує профілактичні, поліцейські та правозахисні функції. У цьому контексті визначено, що Національна поліція як орган державної влади здійснює спеціальні заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству, застосовуючи у разі необхідності до порушників заходи адміністративного примусу. Методологічною основою дослідження стали порівняльно-правовий та системний аналіз, формально-юридичний метод, метод інтерпретації, герменевтичний метод, а також методи аналізу та синтезу. Як висновок зазначається, що важливим аспектом удосконалення діяльності Національної поліції в Україні є формування довіри у постраждалих сімей, які бояться повідомляти про факти домашнього насильства через страх осуду з боку суспільства.
  • Документ
    Механізм правового захисту працівника ОВС
    (Юридичний науковий електронний журнал. - 2015. - № 1. - С. 135-137, 2015) Руколайніна, І. Є.; Rukolainina, I. Ye.
    Проаналізовано сучасний стан проблем, пов’язаних із забезпеченням належного соціально-правового захисту працівників міліції. Розглянуто теоретичні положення та концептуальні основи реалізації механізму адміністративно-правового захисту працівників органів внутрішніх справ. Розроблено окремі пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства, яке регламентує такий захист.
  • Документ
    Сфера застосування матеріально-технічного та фінансового забезпечення в діяльності ОВС
    (Юридичний вісник. - 2014. - № 1. - С. 55-59, 2014) Руколайніна, І. Є.; Rukolainina, I. Ye.
    Досліджено основні напрями матеріально-технічного та фінансового забезпечення в органах внутрішніх справ. Визначено поняття матеріально-технічного та фінансового забезпечення в органах внутрішніх справ.
  • Документ
    Аналіз міжнародного досвіду адміністративної діяльності поліції в сфері охорони навколишнього природного середовища: перспективи впровадження в Україні
    (Modern science, practice, society: The 18 th International scientific and practical conference (Boston, USA, 25-26 May 2020). - Boston, 2020. - P. 300-303, 2020) Казанчук, І. Д.; Kazanchuk, I. D.
    Проаналізовано передовий міжнародний досвід поліцейських структур. Зауважено, що в Україні на державному рівні треба піднімати питання про створення екологічної поліції або її аналогів. Крім того, потребою часу є прийняття конкретних рішень з боку органів законодавчої та виконавчої влади, спрямованих на вдосконалення правових норм, що забезпечують діяльність правоохоронних органів з охорони природних ресурсів, підвищення ефективності практики їх застосування і попередження, необхідності консолідованої і злагодженої роботи всіх державних інституцій і місцевого самоврядування у подоланні екологічних правопорушень.
  • Документ
    Вивчення зарубіжного досвіду партнерства поліції і населення та можливості його використання
    (Європейські перспективи. - 2024. - № 1. - С. 158-165, 2024) Новіченко, А. В.; Novichenko, A. V.
    Вивчено зарубіжний досвід партнерства поліції і населення та можливості його використання в Україні. Зазначено, що на рубежі XX-XXI ст.ст. у всіх розвинених країнах світу було проведено значні реформи поліції, що відповідають сучасним тенденціям розвитку суспільства та спрямовані на підвищення ефективності її діяльності. Реформування внесло суттєві зміни до форм та методів роботи поліції, характеру та змісту співробітництва, орієнтованого на взаємодію з громадянами та громадськими інститутами. Цінність вивчення такого досвіду очевидна, оскільки дозволяє уникнути помилок, знайти нові можливості оптимізації адміністративної реформи правоохоронних органів в Україні у контексті соціального партнерства поліції та суспільства в протидії адміністративним та кримінальним правопорушенням.
  • Документ
    Аналіз правових засад та досвіду організації проходження служби в слідчих органах зарубіжних країн, та можливості його впровадження в діяльності слідчих підрозділів поліції Україні
    (Європейські перспективи. - 2024. - № 1. - С. 45-50, 2024) Масленникова, С. А.; Maslennykova, S. A.
    Досліджено зарубіжний досвід підготовки та проходження служби в слідчих органах таких країн світу, як Німеччина, Франція й Італія. У статті наголошено, що організація системи підготовки фахівців для слідчих органів поліції в багатьох європейських країнах здебільшого збігаються. Спираючись на досвід слідчих органів Німеччини та Італії, вказано про необхідність забезпечити в службовій діяльності українських слідчих підрозділів поліції обґрунтовану оптимальну кількість справ на одного слідчого і дієвого контролю за їх рівномірним розподілом. Враховуючи позитивну зарубіжну практику, вказано, що високий професіоналізм поліцейського досягається не лише завдяки його професійній підготовці у фахових поліцейських закладах освіти, але й навчанню протягом усієї служби. Вказано, що основою ефективної службової діяльності працівників слідчих підрозділів Національної поліції є належний рівень їх правового і соціального захисту, матеріальне стимулювання належного виконання ними службових обов’язків.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади та напрямки взаємодії Державного бюро розслідувань України з іншими державними органами та громадськістю у правоохоронній сфері в умовах воєнного стану
    (Європейські перспективи. - 2024. - № 1. - С. 32-37, 2024) Казанчук, І. Д.; Kazanchuk, I. D.
    У статті досліджено сучасний стан адміністративно-правового регулювання взаємодії підрозділів Державного бюро розслідувань України з іншими органами державної влади та громадськістю у сфері виконання правоохоронної функції держави. Спираючись на норми національного законодавства та аналіз теоретичних поглядів, визначено поняття «взаємодії», її видів у діяльності Державного бюро розслідувань. Зроблено висновок про необхідність на законодавчому рівні закріплення поняття форм, видів та меж взаємодії ДБР з іншими державними органами і громадськістю з метою покращення діяльності ДБР у правоохоронній сфері.
  • Документ
    Зарубіжний досвід здійснення громадського контролю за діяльністю підрозділів поліції та можливості його використання в Україні
    (Наукові записки [Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка]. Серія: Право. – 2019. – Вип. 7, Спецвип. – С. 245-248, 2019) Василенко, В. М.; Vasylenko, V. M.
    У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, узагальнено зарубіжний досвід діяльності поліцейських органів та окремі аспекти їх взаємодії із громадськістю. Висвітлено зарубіжні моделі організації та забезпечення ефективного громадського контролю за діяльністю поліцейських органів. Виокремлено найбільш позитивний зарубіжний досвід та виділено можливі шляхи його імплементації в межах сучасних національних правових реалій.
  • Документ
    Legal regulation of public control over the activities of Ukrainian law enforcement agencies: Experience of Ukraine and certain countries
    (Cuestiones Políticas. – 2023. – Vol. 41, Nº 79. – P. 567-582, 2023) Holodnyk, Yu.; Predmestnikov, O.; Vasylenko, V. M.; Василенко, В. М.; Gorinov, P.; Kudin, S.
    The purpose of the article was to determine the specific features of public control over the activities of certain law enforcement agencies and to develop suggestions for their improvement. The methodological basis of the research is general scientific (method of philosophical dialectics, etc.) and special legal methods of cognition (systemic, theoretical and legal, formal and dogmatic, comparative, state modeling method, etc.) The authors have developed their own definition of the concept of public control over the activities of law enforcement agencies. In the conclusions it has been offered to develop and approve the Law of Ukraine «On public control over the activities of law enforcement and supervisory bodies», which would systematize all forms of public control provided for in the Ukrainian legislation. Finally, suggestions have been developed for the introduction of positive international experiences of public control over the activities of law en forcement agencies in various countries.
  • Документ
    Домедична допомога у службовій діяльності поліцейського як засіб забезпечення життя та здоров’я себе та оточуючих
    (Питання сучасної науки і права : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. здобувачів вищ. освіти (м. Суми, 23 квіт. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 215-217, 2021) Тесленко, Є. Є.; Teslenko, Ye. Ye.
    Підкреслено, що навчання співробітників Національної поліції з домедичної допомоги є важливим елементом їх службової підготовки. Найшвидше на місце події прибувають поліцейські, саме тому від рівня їхньої підготовки залежить життя кожного постраждалого. Працівник поліції зобов’язаний проходити відповідну підготовку та вдосконалювати свої навички, але в першу чергу він має обов’язково дотримуватися правил особистої безпеки.
  • Документ
    Повноваження органів внутрішніх справ в договірних відносинах
    (Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. - 2012. - Вип. 9. - С. 169-173, 2012) Маркова, О. О.; Markova, O. O.
    У статті досліджуються повноваження органів внутрішніх справ у договірних відносинах, їх особливість. Здійснено аналіз норм чинного законодавства.
  • Документ
    Специфіка діяльності органів Національної поліції України щодо гарантування інформаційної безпеки
    (Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Юридичні науки. - 2017. - Вип. 1, т. 2. - С. 40-45, 2017) Негодченко, В. О.; Nehodchenko, V. O.
    Сформульовано визначення поняття "інформаційна безпека" та розмежовано його з поняттям "кібербезпека". Розкрито зміст інформаційної безпеки як об'єкта гарантування органами Національної поліції України. Повноваження Національної поліції у сфері інформаціональної безпеки класифіковано на інституційні ( пов'язані з дотриманням прав і свобод громадян у сфері інформації та реалізацією державної інформаційної політики ) та правоохоронні (здійснюються на виконання завдань, покладених на органи Національної поліції).
  • Документ
    Основні тенденції розвитку інформаційних технологій в діяльності Національної поліції України
    (Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24-25 трав. 2019 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2019. – С. 219-221, 2019) Виганяйло, С. М.; Vyhaniailo, S. M.
    В наш час роботу підрозділів Національної поліції України неможливо уявити без використання інформаційних технологій. Цьому сприяють вимоги часу щодо обробки великих об’ємів інформації та традиційно високий рівень підготовки IT-кадрів в Україні. Інформаційні технології являють собою сукупність процесів, що використовують засоби та методи накопичення, обробки і передачі первинної інформації для отримання нової якості інформації про стан об'єкту.
  • Документ
    Теоретико-правові особливості дигіталізації виконавчої влади України як правового процесу
    (Вісник Луганського держаного університету внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка. – 2023. - № 4(104). - С. 218-227, 2023) Наджафлі, Е.; Nadzhafli, E.
    Стаття присвячена теоретико-правовому аналізові процесу дигіталізації системи виконавчої влади в контексті модернізації державного управління й реалізації заходів з адміністративної реформи в сучасній Україні в розрізі впровадження концепції електронного урядування та із виокремленням основних етапів і правових закономірностей такого процесу. Показано, що дигіталізація виконавчої влади в Україні є соціально-правовим процесом, що триває, і обіймає значний період часу, розпочавшись практично від перших років здобуття Україною незалежності.