Наукові публікації (Scientific publications). УДК 343.91/.97

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 1226
  • Документ
    Особливості розслідування кіберзлочинів у сфері високих технологій
    (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. IV наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 27 червня 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 146-148, 2024) Грищенко, Д. О.; Hryshchenko, D. O.; Андрієнко, І. А.; Andriienko, I. A.
    Підкреслено, що розслідування злочинів у сфері високих технологій є надзвичайно складним завданням для правоохоронців через стрімкий розвиток технологій, міжнародний характер кіберзлочинності, складність збору доказів та інші фактори. Вирішення цієї проблеми вимагає постійного вдосконалення компетенцій та ресурсів правоохоронних органів, вдосконалення законодавчої бази, а також тісної міжнародної співпраці.
  • Документ
    Комбатанти як жертви агресивної війни
    (Захист прав людини в українській моделі перехідного правосуддя : матеріали наук.-практ. кругл. столу (м. Харків, 14 черв. 2024 р.) : електрон. наук. вид. – Харків : Право, 2024. – С. 93-96, 2024) Поляков, І. С.; Poliakov, I. S.; Sokurenko, V.V.; Сокуренко, В.В.
    Зазначено, що дним із найважливіших завдань перехідного правосуддя є захист прав жертв збройного конфлікту. Відтак, існує потреба у формуванні адекватного уявлення про те, кого слід вважати жертвами. Одна з найбільш вразливих категорій осіб – комбатанти, а точніше – військовослужбовці та інші категорії осіб, які зі зброєю в руках боронять Україну від збройної агресії. Захист прав цієї категорії осіб виявляється чи не найпроблемнішим.
  • Публікація
    Встановлення історичної правди у фокусі кримінолого-транзитивного аналізу
    (Захист прав людини в українській моделі перехідного правосуддя : матеріали наук.-практ. кругл. столу (м. Харків, 14 черв. 2024 р.) : електрон. наук. вид. – Харків : Право, 2024. – С. 36-40, 2024) Орлов, Ю. В.; Orlov, Yu. V.; Орлов Юрій Володимирович
    Встановлення історичної правди – один з обов’язкових елементів перехідного правосуддя, без реалізації якого утвердження міцного миру, забезпечення дотримання прав людини у довгостроковій перспективі розвитку держави як правової і демократичної, неможливо.
  • Документ
    Перехідне правосуддя у новій парадигмі кримінологічних знань
    (Захист прав людини в українській моделі перехідного правосуддя : матеріали наук.-практ. кругл. столу (м. Харків, 14 черв. 2024 р.) : електрон. наук. вид. – Харків : Право, 2024. – С. 12-14, 2024) Литвинов, О. М.; Lytvynov, O. M.
    Необхідність нового за формою і змістом кримінологічного аналізу соціальних процесів (у широкому їх трактуванні) постає сьогодні у звʼязку з тими трансформаціями, які останнім часом відбулися в соціальній реальності: війна, кризи, катастрофи. Вплинувши на характер наукового осмислення, вказані процеси поставили питання про адекватність змін у кримінологічних теоріях і концептах, розширення відповідних дослідницьких обріїв. Ці зміни дозволяють фіксувати стан соціальності, що змінився, і створити відповідну цьому моменту нову парадигмальну основу кримінології.
  • Документ
    Характеристика обмежень щодо використання службових повноважень чи становища для отримання неправомірної вигоди та подарунків
    (Київський часопис права. - 2024. - № 2. - С. 222-228, 2024) Шовкун, Ю. І.; Shovkun, Yu. I.
    У статті сутність обмежень щодо використання службових повноважень чи становища для отримання неправомірної вигоди та подарунків, розкрито шляхом виокремлення низки ознак, серед яких наступні: – сутність нормативно визначених обмежень щодо використання службових повноважень чи свого службового становища, а також одержання подарунків проявляється у їх дуалістичній природі, яка з однієї сторони, полягає у забезпеченні доброчесності публічної служби, а з іншої – їх дотримання досягається завдяки встановленню диференційованих видів юридичної відповідальності за порушення таких обмежень (кримінальної, адміністративної, дисциплінарної та/або цивільно-правової); – обмеження щодо одержання подарунків лімітує цивільну правосуб’єктність публічних службовців на одержання дарунків, що обумовлено захистом публічних інтересів від привалювання приватної користі; – обмеження щодо одержання подарунків переважно покликані виключити можливість вчинення корупційній правопорушень; – правова конструкція окреслення змісту обмежень щодо використання службових повноважень чи свого становища, а також подарунків включає встановлення заборон, що повинно забезпечити ефективність (дієвість) таких обмежень; – обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища, а також подарунків, будучи закріпленими на рівні адміністративного законодавства, є основою для встановлення диспозицій деліктних норм; – нормативно-термінологічне окреслення змісту обмежень щодо використання службових повноважень чи свого становища, а також подарунків обтяжено низкою оціночних понять («загальновизнане уявлення про гостинність») та близьких за змістом категорій («неправомірна вигода», «подарунок»), що негативно впливає на правозастосовну практику.
  • Документ
    Система суб’єктів протидії корупційним проявам в Україні
    (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 398-400, 2024) Музичук, Е. О.; Muzychuk, E. O.
    Відзначено, що подолання корупції є складним і тривалим процесом, що вимагає системного підходу та постійного вдосконалення. Недоліки існуючої системи суб'єктів протидії корупційним проявам в Україні потребують комплексного вирішення, що включає покращення координації, забезпечення незалежності, реформування судової системи, підвищення ступеня захищеності викривачів.
  • Публікація
    Напрями / тренди розвитку української та закордонної кримінології крізь ціннісну основу: шлях подальшого еволюційного розвитку
    (Захист прав людини в українській моделі перехідного правосуддя : матеріали наук.-практ. кругл. столу (м. Харків, 14 черв. 2024 р.) : електрон. наук. вид. – Харків : Право, 2024. – С. 193-207, 2024) Кріцак, І. В.; Kritsak, I. V.; Іван Кріцак
    Проаналізовано окремі наукові праці з кримінології з точки зору ціннісної складової. Визначено пріоритети закордонної кримінології, на основі яких запропоновано власний шлях етнонаціональної, ментальної української кримінології.
  • Публікація
    Динаміка домашнього насильства під час особливого періоду
    (Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти : матеріали VІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2024 р.) : у 2-х ч. – Дніпро : ДДУВС, 2024. – Ч. І. – С. 359-360, 2024) Гром, Н. О.; Hrom, N. O.; Чишко, К. О.; Chyshko, K. O.; Чишко Катерина Олександрівна
    Домашнє насильство є одним із найаморальніших явищ, яке під час війни лише загострюється, при цьому залишаючись невидимим. На жаль, проблема не зникне сама собою навіть після перемоги України.
  • Документ
    Особливості детермінації економічної злочинності в сучасних умовах
    (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 212-215, 2024) Лукʼяненко, С. В.; Lukʼianenko, S. V.
    Констатовано, що економічна злочинність – це суспільно небезпечне явище, яке впливає не тільки на економічний та фінансовий стан держави та суспільства, а й на соціальний та політичний розвиток країни. Важливим завданням законодавця та наукової спільноти є створення ефективного механізму протидії та запобігання економічній злочинності, що є особливо важливим на шляху подальшого становлення України як сучасної демократичної та соціально спрямованої європейської держави.
  • Документ
    Military-Aggressive Crime as A Subject of War Criminology
    (Archives des Sciences. - 2024. - Vol. 74, № 2. – P. 133-139, 2024) Sokurenko, V.V.; Сокуренко, В.В.; Savchuk, R.; Hanenko, I.; Cherniienko, A.
    Стаття присвячена дослідженню військово-агресивної злочинності як предмету воєнної кримінології. Встановлено, що військово-агресивна злочинність – це розгалужена система злочинних дій, в основі якої лежать злочини агресії. Збройна агресія проти України як зовнішньополітичний прояв і наслідок функціонування російсько-фашистського політичного режиму має своїм наслідком і супутніми проявами низку насильницьких військових злочинів, злочинів проти людяності, а також практик геноциду. Вони визначають зворотну реакцію у вигляді системи насильницьких військових злочинів. На цій підставі в структурі військово-агресивної злочинності виділяються два гносеологічні блоки: злочини дії та протидії. Вони взаємопов'язані. Перше визначає друге. Констатується, що існує парадоксальна міжнародно-правова ситуація, коли триваюча агресія як міжнародно-протиправне діяння держави фіксується в різних форматах і на різних рівнях, у тому числі на найвищому рівні ООН, але водночас міжнародне співтовариство не реагувати на злочин агресії у формах, притаманних кримінальному судочинству.
  • Документ
    Кібербезпека в умовах війни: соціальні аспекти
    (Наука і техніка сьогодні. - 2024. - № 7(35). - С. 857-870, 2024) Лучик, С. Д.; Luchyk, S. D.; Лучик, В. Є.; Luchyk, V. Ye.
    Проаналізовано стан українського законодавства, що регламентує питання забезпечення кібербезпеки в державі, особливо в умовах воєнного стану. Досліджено один із напрямів соціальної кібербезпеки – дезінформація. Відмічено, що в Україні немає законодавчого визначення поняття «дезінформація», хоча в цьому є нагальна потреба, оскільки дезінформація та неправдива інформація вперше очолили список найбільших короткострокових глобальних ризиків у світі. Наведено дані різних міжнародних та вітчизняних інформаційних джерел щодо масового поширення дезінформаційних повідомлень в Україні в умовах воєнного стану. Визначено роль соціальних мереж та штучного інтелекту у розповсюдженні дезінформації. Наголошено, що при вирішенні завдань інформаційної та кібербезпеки слід враховувати її багатогранний, зокрема, соціальний характер і запропоновано методи та засоби для боротьби з кіберзлочинами, спрямованими на поширення фейків, дезінформації, фішингових атак тощо.
  • Документ
    Глобалізація злочинності: адаптація криміналістичних методик до транскордонних викликів
    (Актуальні питання вдосконалення судово-експертної та правоохоронної діяльності : зб. матеріалів засідання № 7 постійно діючої Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 29 берез. 2024 р.). – Кропивницький: ТОВ «Центрально-Українське видавництво», 2024. – С. 217-219, 2024) Кулик, В.; Kulyk, V.
    Узагальнено, що адаптація криміналістичних методик до транснаціональних викликів злочинності вимагає комплексного підходу, який враховує міжнародне співробітництво, розвиток новітніх технологій та урахування місцевих контекстів і потреб.
  • Документ
    Проблематика підготовки кадрів для інформаційно-аналітичних підрозділів Національної поліції України
    (Актуальні питання підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони в умовах війни (з нагоди Дня Університету) : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 19 квіт. 2024 р.). – Кропивницький : ДонДУВС, 2024. – С. 143-146, 2024) Грищенко, Д. О.; Hryshchenko, D. O.
    Відзначено, що законодавче регулювання питання забезпечення кібербезпеки як у державних та недержавних установах, так і у віртуальному кордоні країни дозволить створити якісну методичну базу для навчання та підвищення кваліфікації ITфахівців для вирішення питань кібербезпеки та боротьби з кіберзлочинністю безпосередньо в підрозділах Національної поліції України.
  • Публікація
    Кіберзлочинність та використання цифрових технологій: сучасні виклики правоохоронній системі
    (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка. – 2024. – № 1 (105). – С. 254-266, 2024) Абламський, С. Є.; Ablamskyi, S. Ye.; Романюк, В. В.; Romaniuk, V. V.; Абламська, В. В.; Ablamska, V. V.; Вікторія Абламська
    У статті досліджено питання протидії кіберзлочинності та можливості застосування цифрових технологій у діяльності правоохоронних органів. Наголошено, що стрімкий розвиток інформаційних, технічних технологій зумовив не лише появу цифрових правовідносин, але й «породив» нові форми протиправної діяльності, зокрема й нові види кіберзлочинів. Визначено, що кіберзлочинність являє собою суспільношкідливе явище, тобто всі види інтернет-злочинів, що здійснюються у сфері інформаційних технологій (у віртуальному просторі). Кіберзлочинність в умовах російської агресії набула нових форм, адже злочинці досить часто створюють фейкові сайти типу Кабінету Міністрів України, «Дії», «єДопомога» та ін., що наносить шкоди як приватним, так і державним інтересам. Окремо акцентовано увагу на використанні електронних зображень як доказів у кримінальному провадженні. Визначено особливості сучасного етапу досудового розслідування комп’ютерних злочинів у частині законодавчого врегулювання електронних доказів, їх відображення та застосування в діяльності правоохоронних органів. Доведено, що перспективи подальшого розвитку питання щодо застосування цифрових технологій повинні здійснюватися в пошуку найбільш оптимальних та ефективних шляхів законодавчого врегулювання питань, пов’язаних із визначенням сутності «електронних доказів», процедури їх збирання, дослідження в суді, особливостей їх технічного відтворення тощо. Зроблено висновок, що доцільним було б закріпити у всіх процесуальних кодексах положення про те, що у випадку зберігання інформації з електронним зображенням на двох або більше електронних носіях, кожен такий носій прирівнюється до оригіналу електронного документу.
  • Документ
    Кримінологічний аналіз стану воєнно-насильницької злочинності проти цивільного населення в контексті збройного конфлікту в Україні
    (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е. О. Дідоренка. - 2024. - Вип. 2, ч. 2. - С. 154-167, 2024) Сокуренко, В.В.; Sokurenko, V.V.
    Стаття присвячена кримінологічному аналізу стану воєнно-насильницької зло-чинності проти цивільного населення в контексті міжнародного збройного кон-флікту в Україні. Встановлено, що частка воєнних-насильницьких злочинів щодо цивільних осіб у загальній структурі воєнно-насильницької злочинності складає при-близно 70% від офіційно зареєстрованих статистичних даних. Апроксимовані розрахунки виявили, що кількість офіційно зареєстрованих воєнно-насильницьких зло-чинів, передбачених ч.1 ст. 438 КК України, проти цивільного населення у 2022 р. склала 42271 кримінальне правопорушення, а у 2023 р. – 42661.З числа зареєстрованих злочинів, передбачених ч.2 ст. 438 КК України, не менше 95% припадає на цивільних осіб. За 2022 р. –це близько 5712 випадків, а у 2023 –1751. Наголошено, що щонайменше кожен четвертий український військовополонений зазнає жорстокого із собою поводження з боку представників російської федерації. Це латентна частина, яка до звільнення з полону лишається в тіні. Аналогічна ситуація складається і з, так званими, «цивільними полоненими», або «цивільними заручниками». Їх приблизна кількість –1600 осіб. Відстоюється думка про те, що подібне поводження із цивільними складає елемент цілеспрямованої державної політики країни-агресора, у зв’язку з чим є підстави кваліфікувати такі дії як злочини проти людяності de lege ferenda та за міжнародним кримінальним правом.
  • Документ
    Сутність та види організаційних заходів із забезпечення протидії нелегальній міграції в Україні
    (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників VII Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 9 черв. 2023 р.). - Харків: НДІ ППСН, 2023. - С. 112-114, 2023) Соколовський, А. С.; Sokolovskyi, A. S.
    Відзначено, що комплекс організаційних заходів із забезпечення протидії нелегальній міграції в Україні включає створення ефективної правової бази, посилення прикордонного контролю, міжнародне співробітництво, проведення інформаційних кампаній, функціонування спеціалізованих підрозділів, укладання угод про реадмісію та підвищення кваліфікації працівників. Ці заходи спрямовані на ефективне управління міграційними процесами та забезпечення національної безпеки України.
  • Публікація
    До питання про особистість злочинця крізь кримінопсихологічну / кримінотеологічну ретроспективу
    (Забезпечення психологічної допомоги в секторі безпеки та оборони України: зб. тез доп. ІІІ Всеукр. міжвід. психол. форуму (м. Київ, 30 трав. 2024 р.). – Київ: ДНДІ МВС України, 2024. – С. 155-165, 2024) Кріцак, І. В.; Kritsak, I. V.; Іван Кріцак
    Автором зазначено, що психологічні травми, психологія брехні, психологія агресії, психологія пам’яті, психологія безсвідомого в людині ‒ теми, що є надзвичайно актуальними та потребують детального вивчення. Кримінологія сукупно з психологією та психіатрією може принести великі плоди на благо досягнення бажаних результатів і цілей.
  • Публікація
    Аналіз злочинності в питаннях та відповідях через метод інтерв’ювання: сучасні тенденції та шляхи протидії у кримінотеологічному руслі
    (Актуальні питання вдосконалення судово-експертної та правоохоронної діяльності : зб. матеріалів засідання № 7 постійно діючої Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 29 берез. 2024 р.). – Кропивницький: ТОВ «Центрально-Українське видавництво», 2024. – С. 73-78, 2024) Кріцак, І. В.; Kritsak, I. V.; Іван Кріцак
    Запропоновано авторське бачення вивчення злочинності через метод інтерв'ювання у сучасних умовах.
  • Документ
    Щодо ризиків, тенденцій та загроз організованої злочинності
    (Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти : матеріали VІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2024 р.) : у 2-х ч. – Дніпро : ДДУВС, 2024. – Ч. І. – С. 584-585, 2024) Сиромятнікова, М. С.; Syromiatnikova, M. S.
    Розглянуто тенденції розвитку організованої злочинності в Україні в умовах війни.
  • Публікація
    Re-Evaluating the Views in Combating Corruption Criminal Offenses Under Martial Law
    (International Journal of Religion. – 2024. – Vol. 5, № 9. – P. 1137-1145, 2024) Sokurenko, V. V.; Сокуренко, В. В.; Tarasenko, O. S.; Тарасенко, О. С.; Korniienko, M.; Pashchenko. Ye.; Nguindip, N. Ch.; Valerii Sokurenko
    Кожне суспільство завжди страждає від хвороб небажаних практик, і ці хвороби є згубними для розвитку суспільства. Одним із таких недоліків суспільства є корупційні злочини, які ставлять під загрозу безперебійне функціонування будь-якого стабільного суспільства. Це дослідження заглиблюється в соціокультурний феномен корупції, зосереджуючись на боротьбі з корупційними злочинами в умовах воєнного стану в Україні. Актуальність даної теми зумовлена ​​тим, що протидія корупції є одним із пріоритетних питань, які постають сьогодні перед українським суспільством. Загалом поняття корупції було відомо на ранніх етапах людської цивілізації. З часом суспільство потребувало протидії цьому явищу, що можливо було реалізувати лише за наявності дієвого антикорупційного законодавства. В умовах запеклого протистояння з агресором дуже гостро стоїть потреба врятувати життя, зберегти націю та територіальну цілісність, нетерпимість до будь-яких протиправних проявів у державі, особливо корупції. Сьогодні питання запобігання та протидії корупції залишаються надзвичайно актуальними. У період дії воєнного стану корупція є фактором, що створює реальну загрозу національній безпеці, зміцненню демократії, підвищенню авторитету країни на міжнародній арені та подальшому розвитку держави в цілому. Враховуючи нинішню ситуацію в українському суспільстві, актуальним є пошук шляхів вдосконалення антикорупційного законодавства та антикорупційної інфраструктури. Окремо слід звернути увагу на необхідність підвищення ефективності підготовки фахівців у сфері запобігання та протидії корупції.